Performans Yönetimi ve Çalışan Motivasyonu

Bu resim için metin sağlanmadı

Başarılı kurumların başarısı çalışanlarının başarılı olmasıyla mümkün olabilmektedir. Başarısız bir lider kısa sürede kurumu zayıflatır ve bir süre sonra kurumun iflasına dahi sebep olabilir. Benzer şekilde başarısız bir kurumda başarılı bir takım varsa, o takımın idare ettiği bölümün başarısı hemen fark edilecek ve diğer bölümler için örnek teşkil edecektir.

Kurumsal bir şirketten bahsettiğimizde ise o şirketi yöneten ekiplerin, yöneticilerin, üst yönetiminin, yönetim kurulu üyelerinin ve yönetim kurulu başkanının sahip olduğu kurumsal zihniyet, kültür ve bu zihniyet ve kültüre paralel ilkeler kastedilmektedir.

Başarılı şirketleri incelediğimizde, çalışanların yüksek performans gösterdiğini ve bu durumun sürdürülebildiğini gözlüyoruz. Kimi şirketler çalışanlarını ödüllendirerek performansı artırmakta, kimi şirketler ise aidiyet yaratarak, çalışanlarının memnuniyetlerini ölçerek ve sonuçlarına göre tedbirler alarak performansı artırmaktadırlar.

Şirketler daima profili ve kapasitesi yüksek adayları işe almak isterler ve uzun süreli istihdam etmek isterler. Benzer şekilde adaylar da yüksek profilli ve başarılı şirketlerde çalışmak ve uzun süreli çalışmak isterler. Ancak iki taraf içinde sürdürülebilirlik çoğu kez kesintiye uğramakta ve iki taraf için de hayal kırıklığı ile sonuçlanmaktadır. Ancak çalışan ve iş veren ilişkisinin sorunsuz ve artan ivmeyle devam ettiği şirketlere baktığımızda, Performans Yönetiminin çeşitli yöntemlerle mevcut olduğunu ve çalışanların yine çeşitli yöntemlerle motive edildiğini çok net olarak görmekteyiz.

Motive ve yüksek performanslı bir ekiple çalışmak iş verenler için çok keyifli ve hayati bir konudur ve benzer şekilde performansı artırmak için ekiplerini ve çalışanlarını motive etmeye çalışan iş veren de çalışanların aidiyetini artırmakta, performansını artırmakta ve ortalama çalışma süresinin uzamasına katkıda bulunmaktadır.

Performans Ölçümlerinin tarafsız, ölçülebilir parametreler kullanılarak yapılması ve düzenli yapılarak gelişmeleri erken fark etme özelliği taşıması ve en önemlisi dinamik parametrelere sahip olması son derece kritiktir. Tarafsızlık ilkesi ve parametrelerin çalışanın gerçek performansını gösterecek şekilde gerçekçi seçilmesi, çalışanın sisteme olan güvenini tesis etmekte ve performansı artırma dürtüsünü tetiklemektedir.

Performans Ölçüm sistemi Çalışan Memnuniyeti projeleriyle de desteklendiğinde çalışan aidiyetinin perçinlenmesi ve faydalı / faydasız çalışanın belirlenmesi, çalışan tarafından bakıldığında da liyakat sisteminin varlığını güçlendireceği için iki taraf için de hayati bir önem taşımaktadır.

Çalışan memnuniyeti ölçümlerimizde memnuniyeti etkileyen faktörlere baktığımızda, sanıldığının aksine ücretlerin ve diğer maddi imkanların alt sıralarda çıktığını görüyoruz ve daha çok şirketin adalet ve liyakat yapısına ait faktörlerin en üst sıralarda çıktığını ve çalışanın performansını en çok etkileyen konuların başında ilk amirle olan ilişkilerin olduğunu gözlemliyoruz.

Çok başarısız bir şirkette çok pozitif ve başarılı bir amirinin ekibinin daha motive olduğunu ve çalışanlarının göreceli olarak daha uzun çalıştığını gözlemliyoruz ve tam aksi olarak da çok başarılı şirketlerde negatif ve başarısız bir amirin ekibinin motivasyonunun oldukça düşük olduğunu ve ekipte işten ayrılmaların sık yaşandığına şahit oluyoruz.

Sonuç olarak ;

Doğru kurgulanmış bir performans ölçüm sistemi çalışan memnuniyeti projeleri ile desteklendiğinde, kısa sürede çalışanların ve ekiplerin başarısının arttığı görülmekte ve aidiyet duygusuyla birleşerek uzun soluklu, tecrübeli, başarılı ve beraberinde sürdürülebilir büyümeyi sağlayan ekiplerin oluşmasına yol açmaktadır.

Coach4Sell olarak;

1.    Performans Yönetimi ve sonuçlarına bağlı Teşvik ve Prim Sistemi ile birlikte personelin Stratejik Hedeflere yönelik olarak çalışmalarını sağlama,

2.    Personel ve süreçleri yakından takip etme; bu sırada da 360 derece Kişilik Envanteri Testi ile personelin pozisyona uygunluğunu teyit etme, 360 derece Duygusal Zeka, Yöneticilik ve Liderlik ve diğer Yetkinlik Testleri ile birlikte "Beceri Boşluğu Analizi" yapma,

3.    Yüksek performans gösteren personelleri ödüllendirme ve potansiyellerini en üst seviyede kullanmalarını sağlama; düşük performans gösterenleri ise eğitim, koçluk ve mentorluk ile üst seviyelere çıkartma,

4.    Çalışan Memnuniyetinin ölçümlenmesi, sonuçlarının analiz edilmesi ve memnuniyeti artırıcı eylem planının oluşturulması,

5.    Stratejik Hedeflere ulaştıracak olan aksiyonların belirlenmesi, önceliklendirilmeleri ve devreye alınmaları konusunda kurumlara destek oluyoruz.


Coach4Sell Yönetim Danışmanlığı

www.coach4sell.com

info@coach4sell.com

 

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler