Teknoloji Girişimlerinde İşletme Zorlukları Hakkında
Konuyla ilgili olanlar az çok biliyordur ve hatta yeni kurulan bir teknoloji girişimiyseniz belki de bu zorlukları birebir yaşıyorsunuzdur. Teknoloji girişimlerinde ilk 3 yıl gayet sancılı geçer ve istatistikler gösteriyor ki maalesef az sayıda firma bu dönemi başarıyla atlatır. %10 Max.
Peki görece nitelikli bir ekosistem neden bu kadar düşük verim ve yüksek kayıp oranıyla çıktı üretiyor.
Kendi yakın çevremde de gözlemlediğim ve değinmek istediğim ana konu aslında teknoloji firmalarının veya girişimlerinin karşılaşacağı teknik olmayan konular ve zorluklar. Biraz araştırdığınız zaman teknoloji girişimlerinin kepenk indirme nedenlerinin mühendislik eksikliği değil aslında çok temel iş konuları olduğunu görürüz.
- Müşteri ilgisi olmaması veya pazar/pazarlama problemleri
- Yanlış iş modeli
- Yanlış ekip veya ekip içi iletişim problemleri
- Fiyatlandırma/rekabet
- Ürün/Ürünleştirme Problemleri
- bunlara bağlı olarak nakit akışının sağlanamaması ve kapanış
Bunlar aslında çok sürpriz başlıklar değil dahası kadim konular ve belki de bir yüzyıldır “İşletme” nin içerisinde kendilerine cevap bulmakta olan satış, pazarlama, finans, insan kaynaklarıyla ilgili konular. İşin ilginç tarafı bazen koşulların zorlaması, bazen hayallerle çıkılan yeni yolculukta temel iş (business) bilgisinden uzak yapılan çalışmalar maalesef ileri değil geri götürüyor ve teknoloji girişimleri piyasa içerisinde hak etmediği zorluklarla karşılaşıyor. Mühendislik zekasına ve yaptıklarına hayran kalacağınız birçok kişi ve girişimin bu zorluklar karşısında yaşadığı darboğazlar hem o firmaların sürdürülebilirliğini engelliyor hem de piyasaya çıkış öncesi ve sonrasında verilen emeklerin zayi olmasına sebep oluyor.
Mühendislik anlamında eline su dökemeyeceğim arkadaşlarıma müşteri bulma, satış süreçlerini nasıl yönettiğini sorduğumda ya da en basitinden “Pipeline nedir duydun mu?” dediğimde ya cevap alamıyorum veya sadece ismi biliniyor. Mükemmelliyetçilik ruhuyla pazara çıkamayan ürünleri veya dijital ve içerik çalışmaları bile yapılmamış zayıf pazarlama konularını şimdi açmıyorum bile.
Kendim de mühendislik çıkışlı ve iş (business) süreçlerine alışma zorluğu yaşamış hala da alışmaya çalışan biri olarak :) ben bunun mühendislik ve işletme arasındaki paradigma farkından kaynaklandığını ve özellikle işletme formasyonu veya yaklaşımı olmadan salt mühendislik paradigmasıyla pazara çıkışın yaşattığı zorluklar olarak görüyorum. Teknik bilgi ne kadar üst düzey olursa olsun pazar ve iş dünyasının kendi parametreleri ve süreçleri var ve bunlar çoğunluklar mühendislik paradigmasından farklı işliyor.
Yeni başlayanlar için en az ürün ve servise odaklanmak kadar, bununla ilgili pazar/müşteri ilgisi, pazara giriş ve sonrası tanıtım faaliyetleri, ürün/hizmetin satış döngüsü, pipeline yönetimi, hedef ve KPI’ların belirlenmesi ve aylık/çeyrek bazlı kontrollerle vaktinde revizyonları hayata geçirmesini tavsiye ederim.
Consultant - Business Development & Growth
4yTeşekkürler Erdoğan Bey :) Selamlar
Partner, Business Development Manager at LCE Tech
4yGüzel ve faydalı makale için tebrik ederim. Serinin devamını ilgiyle bekliyorum.