IoT Eğitimi: Nesnelerin İnternetine Giriş (IoT Temelleri)

IoT (Nesnelerin İnterneti) nedir?

Şeylerin Internet (IOT) yazılım, elektronik, ağ ve sensörlerin gömülü olduğu ve bu nesnelerin veri toplayıp veri alışverişinde bulunmasına olanak tanıyan "şeyler" adı verilen fiziksel nesnelerden veya insanlardan oluşan bir ağdır. IoT'nin amacı internet bağlantısını bilgisayar, cep telefonu, tablet gibi standart cihazlardan ekmek kızartma makinesi gibi nispeten aptal cihazlara kadar genişletmektir.

IoT, veri toplamanın, yapay zeka algoritmasının ve ağların gücüyle hayatımızın çeşitli yönlerini iyileştirerek neredeyse her şeyi “akıllı” hale getiriyor. Nesnelerin İnterneti'ndeki şey aynı zamanda diyabet monitörü implantasyonu yapılmış bir kişi, izleme cihazları olan bir hayvan vb. de olabilir. Yeni başlayanlar için bu IoT eğitimi, IoT'nin tüm Temellerini kapsar.

Şeylerin Internet (IOT)
IoT nedir?

IoT'nin Tarihçesi

  • 1970- Bağlı cihazların gerçek fikri önerildi
  • 1990- John Romkey internet üzerinden açılıp kapatılabilen bir ekmek kızartma makinesi yarattı
  • 1995- Siemens, M2M için üretilen ilk hücresel modülü tanıttı
  • 1999- “Nesnelerin İnterneti” terimi Kevin Ashton tarafından P&G'deki çalışmaları sırasında kullanıldı ve geniş çapta kabul gördü.
  • 2004 – Terim Guardian, Boston Globe ve Scientific American gibi ünlü yayınlarda yer aldı.
  • 2005 - BM'nin Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU), bu konuyla ilgili ilk raporunu yayınladı.
  • 2008- Nesnelerin İnterneti doğdu
  • 2011- Pazar araştırma şirketi Gartner, araştırmalarına “Nesnelerin İnterneti” teknolojisini dahil etti

Nesnelerin İnterneti nasıl çalışır?

Nesnelerin İnterneti nasıl çalışır?
Nesnelerin İnterneti Nasıl Çalışır?

Tüm IoT süreci, IoT platformuyla iletişim kurmanıza yardımcı olan akıllı telefonlar, akıllı saatler, TV, Çamaşır Makinesi gibi elektronik cihazlar gibi cihazların kendisiyle başlar.

Şimdi bu IoT eğitiminde bir IoT sisteminin dört temel bileşenini öğreneceğiz:

1) Sensörler/Cihazlar: Sensörler veya cihazlar, çevrenizden canlı veri toplamanıza yardımcı olan önemli bir bileşendir. Tüm bu veriler çeşitli karmaşıklık düzeylerine sahip olabilir. Basit bir sıcaklık izleme sensörü olabilir veya video akışı biçiminde olabilir.

Bir cihazda birden fazla görevi gerçekleştiren çeşitli sensör türleri bulunabilir. ayrı algılamaktan. Örnek: Cep telefonu, GPS, kamera gibi birden fazla sensöre sahip olan ancak akıllı telefonunuzun bunları algılayamadığı bir cihazdır.

2) Bağlantı: Toplanan tüm veriler bir bulut altyapısına gönderilir. Sensörler çeşitli iletişim ortamları kullanılarak buluta bağlanmalıdır. Bu iletişim ortamları arasında mobil veya uydu ağları, Bluetooth, WI-FI, WAN vb. yer alır.

3) Veri İşleme: Bu veriler toplandıktan ve buluta ulaştıktan sonra, yazılım toplanan veriler üzerinde işlem gerçekleştirir. Bu işlem sadece sıcaklığı kontrol etmek, klima veya ısıtıcı gibi cihazlarda okuma yapmak olabilir. Ancak bazen nesneleri tanımlamak, videoda bilgisayarlı görüş kullanmak gibi çok karmaşık da olabilir.

4) Kullanıcı Arayüzü: Bilginin, telefonlarında alarmlar tetiklenerek veya e-posta veya kısa mesaj yoluyla bildirim gönderilerek elde edilebilecek bir şekilde son kullanıcıya sunulması gerekir. Kullanıcı bazen IoT sistemini aktif olarak kontrol eden bir arayüze ihtiyaç duyabilir. Örneğin, kullanıcının evinde kurulu bir kamerası vardır. Bir web sunucusunun yardımıyla video kaydına ve tüm yayınlara erişmek ister.

Ancak, her zaman tek yönlü iletişim değildir. IoT uygulamasına ve sistemin karmaşıklığına bağlı olarak, kullanıcı ayrıca basamaklı etkiler yaratabilecek bir eylem gerçekleştirebilir.

Örneğin, bir kullanıcı buzdolabının sıcaklığında herhangi bir değişiklik tespit ederse, IoT teknolojisinin yardımıyla kullanıcı, cep telefonunun yardımıyla sıcaklığı ayarlayabilmelidir.

Ayrıca kontrol edin: En İyi Nesnelerin İnterneti (IoT) Şirketleri

IoT Uygulamaları

Şimdi bu IoT eğitiminde çeşitli IoT uygulamalarını göreceğiz:

IoT Uygulamaları

IoT Uygulamaları

IoT çözümleri, endüstrilerdeki çok sayıda şirkette yaygın olarak kullanılmaktadır. En yaygın IoT uygulamalarından bazıları aşağıda verilmiştir:

Uygulama türü Açıklama
Akıllı Termostatlar Kullanım alışkanlıklarınızı bilerek ısınma faturalarınızda kaynak tasarrufu yapmanıza yardımcı olur.
Bağlı Arabalar Nesnelerin İnterneti, otomobil şirketlerinin faturalandırma, park etme, sigorta ve diğer ilgili işleri otomatik olarak halletmesine yardımcı oluyor.
Etkinlik İzleyici Bileğinizden kalp atış hızı modelini, harcanan kaloriyi, aktivite seviyelerini ve cilt sıcaklığını yakalamanıza yardımcı olur.
Akıllı Çıkışlar Herhangi bir cihazı uzaktan açın veya kapatın. Ayrıca bir cihazın enerji seviyesini izlemenize ve özel bildirimleri doğrudan akıllı telefonunuza almanıza da olanak tanır.
Park Sensörleri IoT teknolojisi, kullanıcıların telefonlarındaki park yerlerinin gerçek zamanlı kullanılabilirliğini belirlemelerine yardımcı olur.
Bağlantı Sağlığı Bağlantılı sağlık sistemi kavramı, gerçek zamanlı sağlık izleme ve hasta bakımını kolaylaştırır. Hasta verilerine dayanarak tıbbi kararların iyileştirilmesine yardımcı olur.
Smart City Akıllı şehir, trafik yönetiminden su dağıtımına, atık yönetimine vb. kadar her türlü kullanım senaryosunu sunar.
Akıllı ev Akıllı ev, evinizin içindeki bağlantıyı kapsar. Duman dedektörleri, ev aletleri, ampuller, pencereler, kapı kilitleri vb. içerir.
Akıllı tedarik zinciri Malları yoldayken gerçek zamanlı olarak takip etmenize veya tedarikçilerin envanter bilgilerini paylaşmalarını sağlamanıza yardımcı olur.

Ayrıca kontrol edin: En İyi IoT Cihazları

Nesnelerin İnterneti'nin (IoT) Zorlukları

Şu anda IoT birçok zorlukla karşı karşıyadır:

  • Yetersiz test yapmak ve güncelleme
  • Veri güvenliği ve gizliliğine ilişkin endişe
  • Yazılım karmaşıklığı
  • Veri hacimleri ve yorumlama
  • Yapay zeka ve otomasyonla entegrasyon
  • Cihazlar zor olan sabit bir güç kaynağına ihtiyaç duyar
  • Etkileşim ve kısa mesafeli iletişim

IoT'nin Avantajları

IoT'nin Avantajları

IoT teknolojisinin temel faydaları şunlardır:

  • Teknik Optimizasyon: IoT teknolojisi, teknolojilerin geliştirilmesinde ve daha iyi hale getirilmesinde çok yardımcı olur. Örnek olarak IoT ile bir üretici çeşitli araba sensörlerinden veri toplayabilir. Üretici, tasarımını geliştirmek ve daha verimli hale getirmek için bunları analiz eder.
  • Geliştirilmiş Veri Toplama: Geleneksel veri toplamanın kendi sınırlamaları ve pasif kullanıma yönelik tasarımı vardır. IoT, veriler üzerinde anında eyleme geçmeyi kolaylaştırır.
  • Azaltılmış Atık: IoT, etkili karar almaya ve kaynakların yönetimine yol açan gerçek zamanlı bilgiler sunar. Örneğin, bir üretici birden fazla otomobilin motorunda bir sorun bulursa bu motorların üretim planını takip edebilir ve bu sorunu üretim bandıyla çözebilir.
  • İyileştirilmiş Müşteri Katılımı: IoT, sorunları tespit edip süreci iyileştirerek müşteri deneyimini iyileştirmenize olanak tanır.

Dezavantajları IoT

Şimdi bu Nesnelerin İnterneti eğitiminde IoT'nin bazı dezavantajlarına bakalım:

  • Güvenlik: IoT teknolojisi, bağlı cihazlardan oluşan bir ekosistem yaratır. Ancak bu süreçte sistem, yeterli güvenlik önlemlerine rağmen çok az kimlik doğrulama kontrolü sunabilir.
  • Gizlilik: IoT'nin kullanımı, kullanıcının aktif katılımı olmadan önemli miktarda kişisel veriyi son derece ayrıntılı bir şekilde açığa çıkarır. Bu, birçok gizlilik sorunu yaratır.
  • Esneklik: IoT sisteminin esnekliği konusunda büyük bir endişe var. Sürece dahil olan birçok farklı sistem olduğundan, esas olarak başka bir sistemle entegrasyonla ilgilidir.
  • karmaşıklık: IoT sisteminin tasarımı da oldukça karmaşıktır. Üstelik kurulumu ve bakımı da çok kolay değil.
  • Uyum: IoT'nin kendine özgü kuralları ve düzenlemeleri vardır. Ancak karmaşıklığı nedeniyle uyumluluk görevi oldukça zordur.

IoT En İyi Uygulamaları

Şimdi bu Nesnelerin İnterneti eğitiminde IoT için en iyi uygulamaları öğreneceğiz.

  • Güvenilirlik ve güvenlik için ürünler tasarlayın
  • Güçlü kimlik doğrulama ve güvenlik protokolleri kullanın
  • Gerekli olmayan hizmetleri devre dışı bırakın
  • İnternet tarafından yönetilen ve IoT yönetim merkezlerinin ve hizmetlerinin güvenli olduğundan emin olun
  • Sistemin daha uzun süre aktif kalabilmesi için enerji verimli algoritmalar tasarlanmalıdır.

ÖZET

  • Nesnelerin İnterneti'ne (IoT) Giriş: Nesnelerin İnterneti (IoT), bu nesnelerin veri toplamasına ve değiş tokuş etmesine olanak tanıyan yazılım, elektronik, ağ ve sensörlerle gömülü olan "şeyler" adı verilen fiziksel nesneler veya insanlardan oluşan bir ağdır.
  • Bağlı cihazların asıl fikri 1970 yılında önerildi
  • IoT çerçevesinin Dört Temel bileşeni şunlardır: 1) Sensörler/Cihazlar, 2) Bağlantı, 3) Veri İşleme, 4) Kullanıcı Arayüzü
  • IoT'nin çeşitli uygulamaları arasında Akıllı Termostatlar, Bağlantılı Arabalar, Etkinlik Takipçileri, Akıllı Çıkışlar, Connect Health vb. yer alır.
  • Teknik Optimizasyon, Veri Toplamanın İyileştirilmesi, Atıkların Azaltılması, Müşteri Etkileşiminin Geliştirilmesi IoT'nin temel faydalarıdır
  • Güvenlik, Gizlilik, Karmaşıklık, Uyumluluk, IoT'nin temel zorluklarıdır