Yeni Başlayanlar İçin Node.js Eğitimi: 3 Günde Adım Adım Öğrenin
Node.js'ye Giriş
Modern web uygulaması yıllar içinde bootstrap, Angular JS vb. birçok popüler çerçevenin piyasaya sürülmesiyle gerçekten çok yol kat etti. Bu çerçevelerin tümü popüler JS temellerini temel alıyor. JavaSenaryo çerçeve.
Ancak iş sunucu tabanlı uygulamalar geliştirmeye geldiğinde bir tür boşluk oluştu ve Node.js tam da bu noktada devreye girdi.
Node.js ayrıca şunları temel alır: JavaScript framework'ü, ancak sunucu tabanlı uygulamalar geliştirmek için kullanılır. Tüm eğitimi incelerken, Node.js'yi ayrıntılı olarak inceleyeceğiz ve sunucu tabanlı uygulamalar geliştirmek için nasıl kullanabileceğimizi göreceğiz.
Node.js Ders Programı
Yeni Başlayanlar İçin Node.js Temelleri
👉 Less1 üzerine | Node.js'yi indirin ve yükleyin — Windows'ta Node.js ve NPM Nasıl İndirilir ve Kurulur |
👉 Less2 üzerine | Node.js NPM Eğitimi — Oluşturun, Yayınlayın, Genişletin ve Yönetin |
👉 Less3 üzerine | Node.js'de HTTP Web Sunucusu oluşturun — Kod Örneği ile Eğitim |
Node.js Gelişmiş Şeyler!
👉 Less1 üzerine | Node.js Express FrameWork Eğitimi — 10 Dakikada Öğrenin |
👉 Less2 üzerine | node.js MongoDB Klavuz — Örneklerle Tam Bir Kılavuz |
👉 Less3 üzerine | Node.js Söz Eğiticisi — Tam Bir Kılavuz JavaSenaryo Sözleri |
👉 Less4 üzerine | Bluebird Öğretici Vaat Ediyor — Mavi Kuş Vaatlerine İlişkin Tam Bir Kılavuz |
👉 Less5 üzerine | node.js Generators — Geri Aramalar ve Node.js nedir? Generators |
👉 Less6 üzerine | Node.js Akış Eğitimi — Dosya akışı, Borular |
👉 Less7 üzerine | Jasmine ile Node.js Birim Testi Eğitimi — Eksiksiz Bir Kılavuz |
👉 Less8 üzerine | GraphQL Eğitimi — GraphQL nedir? Örnekle Öğrenin |
Farkı Bilin!
👉 Less1 üzerine | GraphQL ve REST - Fark ne? |
👉 Less2 üzerine | Node.Js ve AngularJS Karşılaştırması — Farkı Bilin |
👉 Less3 üzerine | Node.js vs. Python - Fark ne? |
Node.js Mülakat Soruları ve Eğitim PDF'si
👉 Less1 üzerine | Node.js Mülakat Soruları — En Popüler 25 Node.js Röportaj Soruları ve Cevapları |
👉 Less2 üzerine | Node.js Eğitimi PDF'si — Yeni Başlayanlar İçin Node.js Eğitimi PDF'sini İndirin |
Node.js nedir?
Node.js, sunucu tarafı web uygulamalarının geliştirilmesi için kullanılan açık kaynaklı, platformlar arası bir çalışma zamanı ortamıdır. Node.js uygulamaları şu şekilde yazılmıştır: JavaScripttir ve çok çeşitli işletim sistemlerinde çalıştırılabilir.
Node.js, gerçek zamanlı web uygulamaları için bir uygulamanın verimini ve ölçeklenebilirliğini optimize etmek üzere tasarlanmış, olay odaklı bir mimariye ve engellemeyen bir Giriş/Çıkış API'sine dayanmaktadır.
Uzun bir süre boyunca, web geliştirme için mevcut olan çerçevelerin tamamı vatansız bir modele dayanıyordu. Durum bilgisi olmayan model, bir oturumda oluşturulan verilerin (kullanıcı ayarları ve meydana gelen olaylarla ilgili bilgiler gibi) o kullanıcıyla bir sonraki oturumda kullanılmak üzere saklanmadığı modeldir.
Bir kullanıcı için istekler arasında oturum bilgilerini korumak için çok fazla çalışma yapılması gerekiyordu. Ancak Node.js ile nihayet web uygulamalarının hem istemci hem de sunucunun iletişimi başlatabileceği ve verileri serbestçe alışveriş etmelerine olanak tanıyan gerçek zamanlı iki yönlü bağlantılara sahip olmasının bir yolu var.
Neden Node.js'yi kullanmalısınız?
Önümüzdeki bölümlerde Node.js'nin gerçek değerine bakacağız ama bu çerçeveyi bu kadar ünlü yapan şey nedir? Yıllar geçtikçe uygulamaların çoğu durum bilgisi olmayan istek-yanıt çerçevesine dayanıyordu. Bu tür uygulamalarda, kullanıcı sistemle çalışırken web oturumunun durumunun korunmasını sağlamak için doğru kodun yerleştirildiğinden emin olmak geliştiricinin sorumluluğundadır.
Ancak Node.js web uygulamalarıyla artık gerçek zamanlı çalışabilir ve 2 yönlü iletişim kurabilirsiniz. Durum korunur ve istemci veya sunucu iletişimi başlatabilir.
Node.js'nin özellikleri
Node.js'nin bazı temel özelliklerine bakalım
- Eşzamansız olay odaklı IO, eş zamanlı istek işlemeyi kolaylaştırır – Bu muhtemelen Node.js'nin en önemli satış noktasıdır. Bu özellik temel olarak, Node tarafından bazı Giriş/Çıkış işlemleri için bir istek alındığında, işlemi arka planda yürüteceği ve diğer istekleri işlemeye devam edeceği anlamına gelir.
Bu diğer programlama dillerinden oldukça farklıdır. Bunun basit bir örneği aşağıdaki kodda verilmiştir.
var fs = require('fs'); fs.readFile("Sample.txt",function(error,data) { console.log("Reading Data completed"); });
- Yukarıdaki kod parçacığı Sample.txt adlı bir dosyayı okumaya bakar. Diğer programlama dillerinde, sonraki işlem satırı yalnızca dosyanın tamamı okunduktan sonra gerçekleşir.
- Ancak Node.js söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken kod kısmı, işlevin bildirimidir ('işlev(hata, veri)'). Bu, geri arama işlevi olarak bilinir.
- Yani burada olan şey, dosya okuma işleminin arka planda başlamasıdır. Ve dosya okunurken aynı anda başka işlemler de gerçekleşebilir. Dosya okuma işlemi tamamlandığında, bu anonim işlev çağrılacak ve konsol günlüğüne “Reading Data completed” metni yazılacaktır.
- Düğüm V8'i kullanıyor JavaScript Runtime motoru, tarafından kullanılan motordur. Google Chrome. Düğümün üzerinde bir sarmalayıcı var JavaÇalışma zamanı motorunu çok daha hızlı hale getiren ve dolayısıyla Node içindeki isteklerin işlenmesini de daha hızlı hale getiren script motoru.
- Eşzamanlı isteklerin işlenmesi – Node'un bir diğer önemli işlevi, eşzamanlı bağlantıları tek bir işlemde çok az bir ek yük ile yönetebilme yeteneğidir.
- Node.js kütüphanesinin kullandığı JavaScript – Bu, Node.js'de geliştirmenin bir diğer önemli yönüdür. Geliştirme topluluğunun önemli bir kısmı zaten javascript konusunda bilgilidir ve bu nedenle, javascript bilen bir geliştirici için Node.js'de geliştirme daha kolay hale gelir.
- Node.js çerçevesi için aktif ve canlı bir topluluk var. Aktif topluluk nedeniyle her zaman çerçeveye sunulan önemli güncellemeler vardır. Bu, çerçevenin web geliştirmedeki en son trendlerle her zaman güncel kalmasına yardımcı olur.
Node.js'yi kimler kullanır?
Node.js birçok büyük şirket tarafından kullanılmaktadır. Aşağıda bunlardan birkaçının listesi bulunmaktadır.
- Paypal – Paypal'daki pek çok site de Node.js'ye geçişe başladı.
- LinkedIn – LinkedIn, güç sağlamak için Node.js kullanıyor Telefon iPhone'a güç veren sunucular, Androidve Mobil Web ürünleri.
- Mozilla, yarım milyar yükleme sayısına ulaşan tarayıcı API'lerini desteklemek için Node.js'yi hayata geçirdi.
- eBay, HTTP API hizmetini Node.js'de barındırıyor
Node.js Ne Zaman Kullanılmalı?
Node.js, akış veya olay tabanlı gerçek zamanlı uygulamalarda kullanım için en iyisidir.
- Sohbet uygulamaları
- Oyun sunucuları – Aynı anda binlerce isteği işlemesi gereken hızlı ve yüksek performanslı sunucular, o zaman bu ideal bir çerçevedir.
- İşbirliği ortamı için iyi – Bu, belgeleri yöneten ortamlar için iyidir. Bir belge yönetimi ortamında, belgelerini yayınlayan ve belgeleri teslim alıp teslim ederek sürekli değişiklik yapan birden fazla kişi olacaktır. Dolayısıyla Node.js bu ortamlar için iyidir çünkü Node.js'deki olay döngüsü, belge yönetilen bir ortamda belgeler değiştirildiğinde tetiklenebilir.
- Reklam sunucuları – Yine burada merkezi sunucudan reklam çekmek için binlerce isteğiniz olabilir ve Node.js bunun üstesinden gelmek için ideal bir çerçeve olabilir.
- Akış sunucuları – Node'u kullanmak için başka bir ideal senaryo, istemcilerin bu sunucudan farklı multimedya içerikleri çekme isteklerinin olduğu multimedya akış sunucuları içindir.
Node.js, yüksek düzeyde eşzamanlılığa ihtiyaç duyduğunuzda ancak daha az miktarda ayrılmış CPU zamanına ihtiyaç duyduğunuzda iyidir.
Hepsinden iyisi, Node.js javascript üzerine kurulduğundan, aynı javascript çerçevesini temel alan istemci tarafı uygulamalar oluşturduğunuzda en uygunudur.
Node.js ne zaman kullanılmamalıdır?
Node.js, çeşitli amaçlarla birçok uygulama için kullanılabilir. Kullanılmaması gereken tek senaryo, uygulamanın gerektirdiği uzun işlem sürelerinin olduğu durumdur.
Düğüm tek iş parçacıklı olacak şekilde yapılandırılmıştır. Bir uygulamanın arka planda uzun süredir devam eden bazı hesaplamaları yapması gerekiyorsa, diğer istekleri işleme koyamaz. Yukarıda tartışıldığı gibi Node.js, işlemenin daha az ayrılmış CPU süresine ihtiyaç duyduğu durumlarda en iyi şekilde kullanılır.