Bağırsak Mikropları Fizyolojimizi Yeniden Nasıl Şekillendiriyor?
Bugün sizinle insan vücudunun evrimsel geçmişi ile modern diyet ve yaşam tarzı arasındaki uyumsuzluğu bağırsaklarımızın mikrobiyal çeşitliliği üzerinden anlatmak istiyorum. Daniel Lieberman'ın "The Story of the Human Body: Evolution, Health and Disease" kitabında bu konu ayrıntılı olarak ele alınmaktadır.
Lieberman, insanların paleolitik dönemde evrimsel olarak gelişen bedenlerinin, günümüzün beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzıyla başa çıkmakta zorlandığını açıklamaktadır. Son 10 bin yılda insanların diyetinde büyük değişiklikler yaşandığı, önceki dönemlerde meyve, sebze, az yağlı etler ve deniz ürünlerine dayalı bir diyetten işlenmiş, şeker ve liften fakir gıdalara kayıldığı belirtilmektedir. Bu değişikliklerin sonucunda, obezite, metabolik sendrom, kardiyovasküler hastalıklar ve kanser gibi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalındığına dikkat çekilmektedir.
Bağırsak mikrobiyotası tarafından fermante edilen lifler, metabolik yan ürün olarak kısa zincirli yağ asitlerini (SCFA'lar) oluştururlar. Rastgele kontrollü çalışmaları içeren LIBRE denemesinin sonuçlarına göre, Akdeniz Diyeti'ne uyumun yüksek SCFA konsantrasyonları ve düşük LBP (lipopolisakkarid bağlayıcı protein) ve zonulin konsantrasyonları* ile ilişkili olduğunu gösterdi. Asetat (C2), propiyonat (C3) ve butirat (C4) kolonda en bol bulunan SCFA'lar (%90-95)'dır, çoğunlukla sindirilemeyen polisakkaritlerden türemektedir, ancak valin, lösin ve izolösin gibi amino asitler de -dallı zincirli- SCFA'ların salınımına katkıda bulunur (%5).
SCFA'lar neden bu kadar önemlidir? Bu etkiler arasında bağışıklık sistemi düzenleyici, obeziteye karşı koruyucu ve sinir sistemi sağlığını koruma gibi bir dizi fayda bulunmaktadır. Peki ama nasıl?
Bağırsak sağlığını koruyan sinyaller gönderir; özellikle butirat, bağırsak hücrelerindeki iltihaplanmayı azaltıcı etkileri artırır.
SCFA'lar gen ifadesini düzenleyen epigenetik süreçleri etkiler; butirat gibi bir SCFA, genetik materyalin erişilebilirliğini artırırken HDAC'lerin aktivitesini azaltarak genetik materyalin sıkı sarılmasını engeller.
LinkedIn tarafından öneriliyor
Yeni nesil probiyotikler SCFA üretimini artırmak i̇çin umut verici mi?
Butirat gün geçtikçe daha da dikkat çekiyor. Şu an bazı faydalı bakteriler kullanılabiliyor olsa da diğerleri hâlâ geliştirme aşamasında olarak belirtilmiş.
*Bağırsak geçirgenliğini (bağırsak bariyer fonksiyonunu) düzenleyen bir protein olup, yüksek seviyeleri bağırsak sağlığı sorunlarını işaret edebilir.
Benim kısa görüşüm ise;
Bağırsak mikrobiyotasının ve SCFA'ların sağlığımız üzerindeki önemine odaklanarak, bitki bazlı lif ağırlıklı beslenmenin sürdürülebilirlik açısından da değeri belirginleşiyor. Özellikle Akdeniz Diyeti gibi lif açısından zengin beslenme biçimlerinin tercih edilmesi, sağlıklı bir bağırsak ortamının korunmasında hayati bir rol oynar ve aynı zamanda çevresel sürdürülebilirliği destekler. Yeni nesil probiyotiklerin geliştirilmesi ve kullanılabilir hale getirilmesi ise bu alandaki araştırmaların geleceği için umut verici bir adım olabilir.