(Bireysel) Performans Yönetimi

(Bireysel) Performans Yönetimi

Performansın kelime anlamı Türk Dil Kurumu tarafından “başarım” olarak ifade edilmektedir. Performans, çalışanın birim zamanda maksimum düzeyde yarattığı ölçümlenebilen eylemidir. Performans, bir işgörenin veya grubun, ilgili oldukları birimin ve örgütün amaçlarına, niteliksel ve niceliksel katkılarının toplam ölçüsü olarak tanımlanabilir. Daha belirgin bir şekilde, performans, belirli bir zaman birimi içerisinde üretilen mal veya hizmet miktarıdır ve alanyazında işlevine göre "etkinlik", "verim", "çıktı" kavramlarıyla, bunun yanısıra bireyin yeteneği ve motivasyonu arasındaki etkileşimin bir sonucu şeklinde ifade edilmektedir.

Performans değerlendirmesi, en genel anlamıyla, işgörenin işinde sağladığı başarı ve gelişme yeteneğinin sistematik değerlendirilmesi ve sonuçlarının yönetilmesidir. İşgörenlerin performanslarını değerleyerek ve gözlem yaparak sonuçları kaydeden, kaydedilen bu sonuçlardan hareket ederek geri besleme sağlayan bir süreçtir. Şirketin hedefleri ile kişinin bireysel hedefleri arasında eşgüdüm sağlayarak her iki tarafın hedeflerine ulaşmasını koordine eden, devamlılığı olan bir süreçtir. Çalışanların, görevlerinde ne yapması gerektiğine ilişkin beklentilerle, gerçekte ne yaptığı arasındaki ilişkiyi ortaya koyan sistemlerdir. Çalışanın görevindeki başarısını, işteki tutum ve davranışlarını, ahlâk durumunu ve özelliklerini bütünleyen ve çalışanın örgütün başarısına olan katkılarını değerlendiren planlı bir araçtır.

İşletmenin toplam performansının ve verimliliğinin artırılmasını hedefleyen performans değerlendirme sistemi, çalışanın işinde ne kadar başarılı olduğunu çeşitli yöntemler kullanarak belirleme ve kendisine geri bildirme süreçlerinden oluşmaktadır. Bu sistemin kurulmasının temel amacı, işletmenin ve çalışanların performansını artırmak ve çalışanları işletmenin hedefleri doğrultusunda geliştirmek olarak özetlenebilir.

Mustafa Kemal Topcu

Doç.Dr. (Yönetim ve Strateji) Mentor/GRC Danışmanı

7y

ben açıkçası toplumsal kültürden dolayı 360 derece gibi sistemlerin kullanılabileceğine inanmıyorum. Tipik bir örnek vereyim. "Ben kimim ki? Amiri değerlendirmek benim haddime mi?" Ne kadar aşağılayıcı değil mi? Maalesef bunlar sadece benim şahit olduklarım...

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

ST Strateji adlı yazarın diğer makaleleri

Diğer görüntülenenler