Gelecek ve Ötesi... Geleceğin Ta Kendisi: "YAPAY ZEKA"
Dünyanın geleceği hakkında yeni bir haberle sizlerleyiz...
Geleceğin Ta Kendisi "YAPAY ZEKA"
Teknoloji dijital döneme adım attığından beri; nesnelerin interneti, artırılmış gerçeklik, bulut depolama, büyük veri, kripto para ve blok zincir teknolojisi gibi pek çok kavram hayatımıza girmiştir. En önemlisi de uygulama alanı yaygınlaştıkça hayatımızdaki dönüştürücü etkisi de artan yapay zekalardır. Peki nedir bu yapay zeka teknolojisi?
1936 yılında Alan Turing, modern bir bilgisayar için teorik çerçeveyi ortaya koyan Turing makineleri üzerine dönüm noktası niteliğindeki makalesini yayımlıyor. 1950 yılında ise “Hesaplama Mekanizması ve Zeka” adını verdiği ikinci bir makale ile, basit anahtarlardan oluşan bir makinenin bir insan gibi düşünebileceği fikrini ortaya atıyor. Amaç, insan zekasının karakteristik özelliklerini bilgisayara kazandıran algoritmalar ve problemlere insan gibi zeki davranışlar sergileyerek çözümler üretebilen sistemler geliştirmek.
Bunun için öncelikle ağlar üzerine kodlanmış teknolojik bir sistem yaratılıyor. Sonra bu sisteme yeni kodlarla öğrenme ve kendini yeniden tasarlama kabiliyeti verilip analiz edilecek metni arayabilmesi için internet erişimi sağlanıyor. Bu sınırsız analitik güçle kuşatılıp güçlü bir bellekle donatılan makineler; saniyeler içinde veri kümesindeki tüm külliyatı, yapay sinir ağları ve makine öğrenimi sayesinde okuyor. Bulanık önermeler mantığı ile kelimeleri anlayabiliyor ve doğal dil işleme yeteneğiyle metinleri anlamlandırabiliyor. Sonra, bu bilgileri kendi veri tabanına dahil ederek aradığınız cevapların her bir detayına hakim oluyor.
LinkedIn tarafından öneriliyor
Sonuç olarak sanal asistanlardan otonom arabalara, yüz tanıma sistemlerinden akıllı ev sistemlerine, akıllı öneri sistemlerinden güvenlik uygulamalarına kadar her alanda kullanılarak hayatı daha prestijli hale getiren yapay zekalar ortaya çıkmış oluyor. Geldiğimiz an itibarıyla ise yapay zeka; zeki makineler ve zeki bilgisayar programları oluşturan bilim ve mühendislik dalı haline geliyor. Tüm bu inovatif gelişmeler, bu makinelerin bilişsel görevlerde daha da aktif hale geleceklerinin ipuçlarını bizlere vererek “peki gelecekte ne olacak?” sorusunu düşündürüyor.
İnsanlık tarihi ve teknolojik trendler incelendiğinde, değişim hızının giderek daha da arttığı görülmektedir. Yapay zeka teknolojisi halihazırda pek çok sektörde kullanılmaktadır ancak hâlâ gelişmekte olduğu için hayatın hemen her yerinde uygulanabilir hale geldiği söylenemez.
Gelişmelerin seyri bize gösteriyor ki yakın bir gelecekte yapay zekalar; birbirleriyle konuşabilecek, duygusal zeka aracılığıyla sosyalleşebilecek, bilimsel keşiflerin modellenmesiyle Ar-Ge çalışmaları yapabileceklerdir. Zeki öğretim yöntemleriyle eğitim sistemleri oluşturabilecek, doğal dil işleme yeteneklerinin gelişmesiyle muhatabı ile rahatça iletişim kurabilecek hale geleceklerdir. Bunun yanında enerji ve su tüketimi, temiz hava ve atık yönetimi gibi problemlerle mücadeleyi sıfır karbon emisyonu ve sıfır atıkla başarılı hale getirerek doğal dengeleri tekrar kurabileceklerdir. Yaşlanma karşıtı tedaviler, kök hücre tedavileri, gen tedavileri ve nanoteknoloji ile kişinin yaşamını daha kaliteli hale getirme çalışmaları yaparak sağlık problemlerini aşmamızı sağlayabileceklerdir. İnsansız araçlar; sosyal hayatta olduğu kadar askeri alanda da yaygınlaşarak gözetleme, keşif ve müdahale yapabilecek duruma gelecektir. Zeki şehir uygulamaları ile yaşam kolaylaşacak, yeni mesleklerin ortaya çıkması için önemli bir yönlendirici teknoloji olacaktır. Kişisel asistan kullanımı yaygınlaşarak hayatımızın ciddi bir parçası haline gelecektir. Ülkenin her yerinden ekonomiye katılımın artması için gerekli bilgilere erişim kolaylaşacak, zeki rehberler ile yönlendirmeler gerçekleştirilebilecektir. Ödeme sistemleri değişerek nakit para yerine daha kolay ve hızlı bir yol olan dijital ödeme sistemlerine geçiş yapılacaktır.
Kısacası yapay zekalarla bugün hayatımızın pek çok yerinde karşılaşmamız geleceğin yalnızca bir fragmanıdır. İnsanlığın “bilgi toplumu” serüvenini başarıyla tamamlayıp “bilgelik toplumu”na dönüşmesi bu teknolojiyle mümkün olacaktır; çünkü yapay zeka geleceğin bir parçası değil, ta kendisidir.
Sunucu, Metin Yazarı - Gölbaşı Belediyesi
1y🦾🦾
Social Media Manager
1y🖤🦾