İş Hayatındaki Yeni Mezunlar - Emine Efsa Akdoğan

İş Hayatındaki Yeni Mezunlar - Emine Efsa Akdoğan

Merhaba Efsa! Tanımayanlar için kendini bize tanıtır mısınız?

Merhaba, öncelikle “İş Hayatındaki Yeni Mezunlar” serinizde bana yer verdiğiniz için çok teşekkür ederim. İnsanların hayatlarına dokunma motivasyonuyla başladığınız bu seriniz vesilesiyle öğrencilere ve yeni mezunlara ulaşma şansını elde ettiğim için mutluluk duyduğumu belirtmek isterim.

Ben Emine Efsa, 23 yaşındayım. İş hayatıma başlamadan önce 2023 yılında Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldum. Ülkemizin Savunma Sanayi alanında gözbebeği olan Türk Havacılık Uzay Sanayii Yurt Dışı İşe Alım Müdürlüğünde 7 aydır çalışmaktayım.

Kitap okumak, yağlı boya ve tatlı yapmak hobilerim arasında.


Efsa bize üniversite tercih sürecinden bahseder misin?

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi istediğim bir bölümdü. Kaymakamlık, İdari Yargı Hakimliği, KPSS A Kadroları Uzmanı gibi kamu sektöründe geniş bir yelpazeye sahip olmasından dolayı tercih etmiştim.

Bununla birlikte, staj yaparken de İnsan Kaynakları alanında da bu bölüm mezunlarının olduğunu öğrendim.


Üniversite hayatında nasıl bir öğrenciydin, neler yaptın, ne gibi faaliyetlere katıldın?

Akademik anlamda, lisans öğrenimim boyunca hep başarılı bir öğrenci oldum. Bölümümden 3,69 not ortalaması ile yüksek şeref öğrencisi olarak mezun oldum. Her dersi kaçırmadan takip eder sürekli not tutardım. Sürekli ilgili derslerin makalesini okuyarak farklı bakış açılarını öğrenme imkânı bulurdum.

Ankara’da olan üniversitelerin bölümümle ilgili olarak düzenlediği seminerlere, kariyer fuarlarını hiç kaçırmadan katılıyordum. Bu sosyal faaliyetler sayesinde lisans eğitimim boyunca farklı insanlarla tanıştım ve iletişim becerim daha da gelişti.

Lisans öğrenimim içerisinde toplam üç tane gönüllü staj yaptım. İlk stajımı Sincan Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğünde tamamladım. Bu stajımda, Belediye bünyesinde çalışan Devlet Memurlarının, İş Kanunu’na tabii ve sözleşmeli personellerin özlük dosyalarının ve haklarının takibini gerçekleştirdim. İkinci stajımı Türk Havacılık Uzay Sanayii İşe Alım Müdürlüğünde tamamladım. TUSAŞ bünyesinde istihdam edilen teknisyen ve mühendis işe alım süreçlerinin koordinasyonunu gerçekleştirdim. Son stajımı ise İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünde tamamladım. Bakanlık kapsamında olan farklı birimlerin işleyişlerinin takibini gerçekleştirdim.


Peki şu anki tecrübelerinle üniversiteye geri dönecek olsan neleri değiştirmek isterdin?

Erasmus’a gitmek isterdim sanırım. Şu an çalıştığım birimde, yabancı uyruklu adaylar ve çalışanlarla temas halindeyim.

Bu süreç içerisinde farklı kültürlerden yüzlerce kişiyi tanıma fırsatım oldu. Onlara sorular sorarak farklı kültürleri tanımak, anlamak beni çok heyecanlandırdı. Bu sebeple üniversite hayatımda bunu deneyimlemeyi çok isterdim.


Çalıştığın iş mezun olduğun bölümle alakalı mı?

Bazı iş kalemleri mezun olduğum bölümümle ilgili bazıları değil.

Örnek vermem gerekirse yabancı uyruklu kişilerin yasal olarak TUSAŞ’ta çalışabilmeleri için çalışma izinleri bulunmak zorundadır. Bu çalışma izni sürecini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile temas halinde ilerletmekteyiz. Bu süreçte, güncel mevzuat takibi en önemli yetkinliklerden bir tanesidir. Mezun olduğum okulda aldığım hukuk dersleri ile ekibime katkı vermekteyim.


Yurt Dışı İşe Alım Uzman Yardımcısı ne yapar, görevleri nelerdir?

Türk Havacılık Uzay Sanayiide Yurt Dışı İşe Alım Uzman Yardımcısı olarak çalışmaktayım.

Bu kapsamda yabancı uyruklu kişilerin ve tersine beyin göçü olarak nitelendirdiğimiz Türk vatandaşların işe alım süreçlerini yürütmekteyim. Nitelikli iş gücüne ulaşabilmek için birçok kariyer platformunda aktif şekilde yetenek avcılığı yapmaktayım. Bu sayede şirketin yetenek havuzuna nitelikli olarak değerlendirilen yabancı ve Türk adayları dahil etmekteyim.

Bununla birlikte, yabancı uyruklu çalışanların, çalışma izni süreçlerini TUSAŞ adına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvuru yaparak yürütmekteyim.


Tam olarak bir iş arama sürecinden geçmediğini biliyorum. Soruyu bir tık değiştirerek yolumuzun seninle kesişmesi ve sonrasındaki süreçten biraz bahsedebilir misin?

TUSAŞ ile SKY Discover adlı staj programı sayesinde tanışma fırsatı elde ettim. Bu program ile 20 iş günü süren yaz stajımı 3.sınıfın sonunda tamamladım. İnsan Kaynakları alanına olan ilgim daha öncesine dayanmaktaydı. TUSAŞ’ta daha önce hiç görmediğim dinamik bir İnsan Kaynakları ekibini gözlemlemek ve deneyimlemek beni çok heyecanlandırmıştı.

Her bir uzmandan yeni şeyler öğrenmek için can atıyordum. Bana verilen görevleri özenle, istenilen şekilde tamamlamaya çalışıyordum. Verilen görevlerin istenilen şekilde olması ve öğrenmeye olan hevesim herkes tarafından takdir edilmişti.

Staj sonunda sizinle ❤ yaptığım stajyer değerlendirme görüşmesinde kısmi zamanlı olarak çalışma fırsatından bahsetmiştiniz. Severek yaptığım işlere devam etmek ve yeni şeyler öğrenmek benim için daha uzun soluklu olması heyecanlandırmıştı. Profesyonel iş hayatına kısmen de olsa ilk adımım, 4.sınıfta bu şekilde başlamıştı. Derslerimin olduğu günler okula gidiyor, kalan günlerde ise işe geliyordum. Bu süreç 1 yıl boyunca devam etti. Üniversiteden mezun olduktan sonra ise tam zamanlı olarak çalışmaya başladım.

Yaptığım stajlarda hem kamu hem de özel sektör alanında İnsan Kaynakları disiplinini yakınen tanıma fırsatı yakaladım. Bu stajlar sonucunda istediğim kariyer yolunu çizdim diyebilirim.


Sence işe girme sürecinde ne gibi özelliklerin etkili oldu?

Staj sürecinde verilen işleri tamamlamaya istekli, heyecanlı olmam. Kendimi geliştirmek için değerli uzmanlara yönelttiğim sorular ve ilgili alanda yaptığım araştırmaların işe girmemde etkili olduğunu söyleyebilirim. 

Bununla birlikte, iletişim becerimin iyi olması ve disiplinli oluşum işe girmemdeki diğer etkenler arasında sayılabilir.


Peki üniversite öğrencileriyle paylaşmak istediğin bir tavsiyen/önerin var mı?

Öncelikle lisans öğrenimleri boyunca kendilerini, alanlarında donanım sahibi kişiler olmak için geliştirsinler. Aynı zamanda da not ortalamalarını ne kadar çok yükseğe çekebiliyorsa çeksinler. Birçok büyük şirketin işe alım kriterleri arasında not ortalaması bulunuyor. Bu nedenle not ortalaması öğrencilerin iş hayatına atacakları ilk adım için kritik role sahip.

Ne kadar fazla staj yaparsanız o kadar fazla alan görürsünüz. Fazla alan görmeniz kariyeriniz için nasıl bir yol izlemeniz gerektiği hakkında fikir verebilir.

Son olarak iş arayan yeni mezunlarla paylaşmak istediğin bir tavsiyen/önerin var mı?

Özellikle benim gibi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde okuyanlar veya yeni mezun olanlar, hangi alanda kariyer yolu çizmek istediklerine olabildiğince erken karar vermeliler diyebilirim. Bu şekilde enerjilerini ve zamanlarını alanında uzman olmak için harcayabilirler.  

#fikirselröportajlar serisine konuk olduğun ve değerli tecrübelerini bizimle paylaştığın için teşekkür ederiz Efsa ❤, öğrencilere & mezunlara tecrübelerinin ışık olması dileğiyle…


*Son 5 yıl içerisinde üniversiteden mezun olmuş ve halihazırda bir işte çalışıyorsanız veya yüksek lisans yapıyorsanız sizlerin deneyimlerinizi de bu röportaj serisinde paylaşmak isterim. Seriyi incelemek isterseniz; https://lnkd.in/dKyipjQ

Projeye destek olup, röportaj serisine dahil olmak isterseniz LinkedIn aracılığıyla benimle iletişime geçebilirsiniz.

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Aysu Helin A. adlı yazarın diğer makaleleri

  • Denge Sorunu: İş Dünyasının Gizli Tehdidi

    Denge Sorunu: İş Dünyasının Gizli Tehdidi

    Günümüz iş dünyasında, organizasyonların karşılaştığı en büyük zorluklardan biri, çalışan deneyimi ile iş süreçleri…

    4 Yorum
  • İş Hayatındaki Yeni Mezunlar - Damla Hayırlı

    İş Hayatındaki Yeni Mezunlar - Damla Hayırlı

    Merhaba Damla! Tanımayanlar için kendini tanıtır mısın? Merhaba ben Damla. Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji bölümünden,…

    2 Yorum
  • İş Hayatındaki Yeni Mezunlar - Yağmur Tatar

    İş Hayatındaki Yeni Mezunlar - Yağmur Tatar

    Merhaba Yağmur! Bize biraz Yağmur kimdir, neler yapar, nelerden hoşlanır bahseder misin? Merhaba! Ben Yağmur Tatar…

    2 Yorum
  • İş Hayatındaki Yeni Mezunlar - Sima Türküner

    İş Hayatındaki Yeni Mezunlar - Sima Türküner

    Merhaba Sima! Bize biraz Sima kimdir, neler yapar, nelerden hoşlanır bahseder misin? Merhaba! Paylaşımlarını beğeniyle…

    1 Yorum
  • İş Hayatındaki Yeni Mezunlar - Zeynep N. Güngör

    İş Hayatındaki Yeni Mezunlar - Zeynep N. Güngör

    Merhaba Zeynep! Kendini bize tanıtır mısın? 😊 Herkese selamlar 😊 Ben Zeynep, 25 yaşında genç bir İK’cıyım. 2022…

  • Whistleblowing

    Whistleblowing

    Whistleblowing kavramını daha önce duymuş muydunuz? Bu kavram uzun yıllardır literatürde tartışılmaktadır…

  • Örgütsel Sinizm

    Örgütsel Sinizm

    Örgütsel sinizm iş hayatında sıklıkla karşımıza çıkan bir tutum. Bir çoğumuz bu tutumun akademik adının ‘’örgütsel…

  • Altı Şapkalı Düşünme Tekniği

    Altı Şapkalı Düşünme Tekniği

    Sizin ve ekibinizin karar verme sürecini iyileştirebilecek farklı bir metot mu arıyorsunuz? O halde altı şapkalı…

    1 Yorum
  • Karanlık Liderlik

    Karanlık Liderlik

    İş hayatınızda; Kaygı, Motivasyon kaybı, Stres, Yapılan işten soğuma, Baş ağrısı, İştahsızlık, Yorgunluk, gibi…

  • Bilişsel Zindelik

    Bilişsel Zindelik

    Beynin anatomik yapısı, nöral ağlar, bilişsel yetiler, deneyimler ve çevreyle etkileşim sayesinde güçlendirilebilir ve…

Diğer görüntülenenler