OLUKLU MUKAVVA PLANLAMA VE ÜRETİM SÜRECİ
Oluklu Mukavva Üretim Tesislerinde her bölümün kendine özgü önemi bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de Planlama bölümüdür. Planlamaya gerçekten hakim olan bir planlamacı hem kendi işini kolaylaştırır hem de yapacağı kombineler ile en verimli şekilde üretim yaptırıp elemanları ve işletmeyi yormadan günlük üretim sürecini tamamlatır. Piyasa şartları ve şirket politikalarından oluşan bazı etkenler planlamacıları zor durumda bırakabilir. Bunların başında az adetli ve değişik gramajlardan oluşan işler vardır. Planlamacı üretimi verimli yapabilmek için zaman zaman müşterilerden gramaj ya da kağıt kalitesi değişikliği isteyebilir. Müşteriler bunları zaman zaman siparişi geçmeden önce kendi müşterilerine verdikleri fiyatlardan dolayı kabul etmeyebilirler. Böyle durumlarda bu işlerin imalatı için biraz zaman gerekebilir. Bir planlamacıyı en çok yoran şey ise gerçekten zorlu bir üretim durumunda aciliyet konusunda kendisini sıkıştıran müşteridir.
Sektörümüzde kullanılan, Siparişin başlangıcından sevkiyat birimine kadar takibi yapılan hazır programlar bulunmaktadır. Genellikle tüm Oluklu firmaları bu programları kullanırlar.
Planlama yapabilmek için bilinmesi gereken önemli noktalar. Müşteriden gelen siparişin Eni, Boyu, Adedi, Kağıt Cinsi, Dalga cinsidir. Daha sonrasında Depoda bulunan kağıt stoğuna göre kombineler yapılmaya başlanır. Her oluklu ve ondüle hattının eni farklı olabilir. Firmalar kendi ihtiyaçlarına göre kağıt alımı yapar. Oluklu makinasının yapısından dolayı sorunsuz üretim yapılması için göz önünde bulundurulması gereken bazı kıstaslar vardır. Oluklu Makinesi aynı anda en fazla iki farklı ürünü üretebilir. Kesme işleminin yapılabilmesi için 132 cm’e kadar 2 cm 132 cm üzeri için 3 cm yan fire verilmesi zorunludur. Dolayısı ile 132 cm’lik bir iş için yapılacak kombinenin enlerinin toplamı maksimum 130 cm toplamalıdır. Makinadan alınabilecek verim için ne kadar büyük bobin ile çalışılırsa o kadar iyi üretim yapılır. En olarak kesilecek en küçük ebat 30 cm boy olarak da 50 cm’dir. Fakat Makasların makinanın hızına göre dönmesine bağlı olarak 50 cm boyu olan bir işin üretimi makinanın hızını %25-30 kadar düşürmektedir. Kesintisiz bir üretim için kağıt ve kalite değişikliği yapılacak işler arasında minimum 3000 metre olmalıdır. Ortalama bir oluklu makinasının boyu yaklaşık olarak ortalama 100-115 metredir. 1000 metreden az üretimlerde kağıt bobinlerinin makinaya takılıp yetiştirilmemesi nedeni ile 15-20 dakikalık makine duruşlarına sebep olmaktadır ve bu bir işletme için gerçekten büyük zaman ve üretim kaybıdır.
Oluklu makineleri yaş ve kuru olmak üzere iki kısıma ayrılırlar. Oluklu Mukavva üretimi, üretim yapılacak mukavva için uygun miktarda dış ve ara kağıtların bobin ayaklarına takılması ile başlar. Üretilecek oluklu mukavva cinsine göre tek dalga oluklu mukavva için iki tane dış bir tane iç kağıt kullanılır. Çift dalgada ise eğer bir yüzü açık üretilecekse İki dış kağıt iki iç kağıt kullanılır. Tamamı kapalı olacak Çift dalga da ise İki tane dış üç tane iç kağıt kullanılır. Dalga şekli almayan düz kağıtlara Liner, Dalga şekli alacak ondüle kağıtlarına Fluting denilir. Ondüle makinasında yaş kısım denilen bölüm en önemli birimdir. Isı ve buhar ile şartlandırıcıda yumuşatılan fluting kağıtlar, ondüle valslerinden geçerek bulunduğu ondüle grubunun dalga şeklini alır. Dalga cinsleri en çok E, B, C olarak kullanılır. Valslerdeki şekillendirmenin ardından oluk tepelerine genellikle nişasta bazlı tutkal sürülür ve ön ısıtıcılarda ısıtılan kağıt preslenerek yapışır. Burda oluşan tek yüzlü kağıt köprü üzerinde birikir. Köprü üzerinde biriken kağıt, Oluklu mukavva makinasının yaş kısmındaki ikinci önemli yer olan kurutma grubunda ısıtılmış ve diğer yüzündeki oluk tepeleri tutkallanmış olan tek yüz tabakasına, ön ısıtıcılarda ısıtılan kağıt yapıştırılarak tek dalga oluklu mukavva elde edilir. Çift dalga istenmesi durumunda ikinci tek yüzlü kağıt da eklenerek beş kağıt elde edilir. Oluklu makinelerinde kullanılan tutkal hızlı kurumasına rağmen mukavva önce ısıtma tavaları üzerinde kurutulur, sonra keçeden geçerek nemini atar ve soğur. Bundan sonra oluklu mukavva kuru kısım denilen bölüme geçerek kenar fireleri kesilir ve planlandığı gibi hat kesimi yapılır. İstendiği takdirde Oluklara dikine katlama yerleri ezilerek Ril atılır. Kesim ve ebatlama işleminden sonra mallar istiflenerek paletlenir ve sevkiyat alanına gönderilir.
LinkedIn tarafından öneriliyor
Seçil Saka / Oluklu Planlama Sorumlusu
Turk Oluklu Mukavva ve Ambalaj A.Ş Üretim Müdürü
2ySektörümüzde Planlama Birimi işimizin merkezinde yer almaktadır. Bundan dolayı iyi yetiştirilen, kendisini geliştiren her Planlama çalışanı şirketini verimlilik anlamında en iyi yerlere getirmeye adaydır. Paylaşımınız için teşekkür ederim.
ORGANİZE KAĞIT AMBALAJ LTD ŞTİ şirketinde YÖNETİCİ
2yPlanlama ve üretim sürecini çok güzel anlatmışsınız , tecrubelerinize dayali makalelerinizle sektörümüze yaptığınız katkı için teşekkür ederim