NETWORK AJANSINIZ SİZİ ALDATIYOR MU?
Günümüzde markaların en önem verdiği pazarlama aktivasyonlarının başında, hedef tüketiciye en uygun bütçeyle doğrudan erişim sağlama isteği geliyor. Markalar ve reklam ajansları bu doğrultuda en doğru kurguları ve kampanyaları üretmek için çalışırken, doğru tüketici ile doğru yerde, doğru zamanda ve en uygun bütçeyle buluşmak önem kazanıyor. Bu noktada indoor mecralardan hatta bazen gerilla pazarlama alanına kadar geniş bir alanda deneyimsel pazarlamaya hizmet eden uygulamalarıyla sıradan ajanslardan ayrılan Network Ajansları devreye giriyor.
Peki iyi bir network ajansı nasıl olmalıdır? Markaların Network Ajanslarından beklentileri nelerdir ?
Öncelikle markadan gelen brief ‘i iyi anlamak ve brief doğrultusunda en doğru hedef kitleyi önerebilecek vizyona sahip olmak gerekiyor. Tabii ki bu yetmiyor. Denenmiş, teknik ve fiziksel aksaklıklar, personel ve müşteri direniş noktaları tespit edilmiş ve giderilmiş; ürünün hızlı, hasarsız ve doğru konumlanmış, hedef kitle güncellemeleri yapılmış, dağıtımdan yerleştirmeye, hedef kitleye ulaştırılmasından ölçümlemelere kadar çok geniş bir alanda hareket kabiliyeti sağlayan güçlü bir networkün “gerçekten” markanızın hizmetine sunulup sunulmadığından emin olmanız gerek.
Durun, bitmedi! Tüm bunların yanı sıra yaratıcı bir ekibinizin olması ve bu ekip ile yapılacak sampling’i basit ama etki bırakacak bir projelendirmeyle birlikte tüketici ile buluşturuyor olmanız gerekir.
Ürünün hangi saatte verileceğinden, nasıl bir sunum ile mecrada yer alacağından tutun da ambalajlanmasına kadar bir çok aşamayı düşünüyor olmanız gerekir. Elbette mevcut mecralarınız ile iyi ilişkilerinizin olması büyük önem taşıyor. Her bir proje için özel mecralardan yazılı izinlerin alınması ve fiyat avantajının sağlanmasının yanında kısa zamanda projeyi başlatabilme yetenek ve kapasiteniz büyük ölçüde bu iyi ilişkilere bağlı zira…
Aynı anda birden fazla mecrada farklı projeler yürütülebildiği için sample ürünlerin depolaması ve lojistiğinin sağlanabilmesi için sağlam bir alt yapı gereksinimi de bulunuyor. Sadece sistemli bir depolamanın oluşturulabilmesi bile ürünlerin network ajansına gelmesinden mecraya ulaşmasına kadar olan süreci etkiliyor. Elbette ürünlerin doğru adetlerde, doğru zamanda ve sistemli bir şekilde mecraya ulaşmasını takiben markaya verilecek irsaliye ve raporlamalar için güçlü bir lojistik sistemine de ihtiyaç var.
Bundan sonraki süreçte ise projenin denetlenmesi, düzgün fotoğraflanması ve markaya raporlanması için oturmuş sabit bir sisteminizin olması gerekiyor. Tüm bunları sağlamanın tek yolu ciddi bir alt yapı, organizasyon deneyimi ve hızlı hareket kabiliyeti! Ancak bu şartları bir araya getirebildiğinizde bu kadar geniş mecrayı yönetebilir ve farklı hedef kitlelere eş zamanlı projeler üretebilir hale gelirsiniz.
İsterseniz konuyu biraz daha somutlaştıralım:
Örneğin; A, B grubu beyaz yakalıları hedefleyen bir peynir markasını ele alalım. Burada doğru mecra iş yerleri… İş yerlerinde beyaz yakalıların masalarına peynir ürünü ile gitmek istiyorsanız bu noktada iyi bir network ajansı size öncelikle mesajınızı sormalıdır. Mesajınız örneğin “peynir simitle tüketilir” ise network ajansınız size bu dağıtımın sabah saatlerinde ya da akşamüzeri, yanında simit ve çayla dağıtılmasını önerebilmelidir. Mümkün olan en taze simitle birlikte ürünün dağıtımını sağlayabilecek operasyon ustalığı, network ajansınızla devam edip etmeyeceğiniz hakkında size yeterli fikri verecektir.
Günümüzde markaların en önemli sorunlarından biri kişi başına erişim maliyetidir. Markalar doğru hedef kitleye ulaşacaklarını düşündüklerinde kişi başı erişim için 0,7 TL’den başlayarak 7-8 TL’ye kadar bütçe ayırabilmektedirler. Bu da gösteriyor ki iyi bir network ajansı iseniz markalar ile eş zamanlı bir çok projeyi gerçekleştirebilirsiniz.
Fiyat avantajının yanı sıra markaların iyi bir network ajansı ile kol kola yürümelerinin en büyük sebeplerinden biri yine günümüzün en önemli pazarlama sorunlarından biri olan ölçümleme ve raporlama sistemi ihtiyacıdır.
Bu noktada işyerleri, kuaförler, hastaneler, oteller, spor salonları gibi mecralarda segmentasyon yapabilme, ölçümleyebilme ve bunların hepsini raporlayabilme şansınız olmaktadır.
Örneğin; otelleri yazlık oteller, kayak otelleri, business oteller, şehir otelleri gibi hedef kitleye uygun şekilde segmente edebildiğiniz gibi yerli- yabancı, kadın-erkek gibi segmentasyonlar da yapabiliyor olmak markalar için network ajanslarını cazip hale getirmektedir.
İşyerleri mecrasını yine kadın- erkek olarak ayırabilmek, hastane mecrasında yeni doğum yapmış anneye ulaşabilmek, spor salonlarında A-B hedef kitleyi kadın- erkek olarak ayırabilmek markalar için önem taşıyor. Segmentasyon yapabildiğiniz bu mecralarda bire bir ve anında deneyim sağlayabilmek de markalar için önem taşımaktadır. Örneğin, bir şampuanı spor salonunda veya otel odasında “anında” deneyimletebilmek markaların tercih sebebi olmaktadır.
Yine iyi bir network ajansında olması gereken başka bir taraf ise isme özel gönderimler yapabilme birikiminizin ve datanızın olmasıdır. Diyetisyenler, Avukatlar, yat sahipleri, Aile Sağlığı Merkezi doktorları gibi özellikli datalar markaların kendilerini ifade edebilmeleri için sıkça kullandıkları kanallardan biridir. Bu özel datalar sayesinde her bir kitleye farklı mesajlar verilebilmektedir.
Örneğin, belli bir bölgede bir inşaat firması için ev satmak istiyorsanız ve bu bölgede üst ve orta düzey yöneticilere ulaşmak istiyorsanız o çevrede yaşayan hedef kitlenize özel bir gönderim yapmak için bu yetilere sahip network ajansını kullanmak zorundasınız.
Eğer “doğru network ajansını nasıl seçmeliyim?” diyorsanız aşağıda yer alan listeyi kontrol ederek bu özelliklerden en az 5 tanesinin çalışacağınız network ajansında olduğundan emin olmalısınız. Böylelikle, doğru yer , doğru zaman ve doğru hedef kitleniz ile uygun maliyetlerde ürün deneyimi yaşatarak bir çok projeyi sorunsuz biçimde hayata geçirebilirsiniz.
Network Ajansının ;
· Bir tasarım ve yaratıcı ekibi var mı ?
· Önerilerini uygulama ve üretime geçirebileceği tedarikçileri var mı ?
· Depolama sistemleri ve alt yapıları var mı ?
· Lojistik sistemleri düzgün işliyor mu ?
· Denetleme ağı var mı ?
· Raporlama sistemleri nasıl ?
· Mecralar ile kısa sürede izin süreçlerini çözümleyebiliyorlar mı ?