Gedetacheerde werknemers
Uw werkgever kan u tijdelijk naar een ander EU-land sturen om daar te werken. U bent dan een gedetacheerde werknemer en geniet dezelfde basisarbeidsvoorwaarden en -rechten als andere werknemers in het land waar u tijdelijk werkt.
Een detachering mag niet langer duren dan nodig is om een specifieke taak uit te voeren. Na afloop van uw detachering moet u terugkeren naar het EU-land waar u voorheen werkte.
Arbeidsvoorwaarden
U valt onder de arbeidsvoorwaarden van het gastland als die gunstiger zijn dan die van uw thuisland. In dat geval moet uw werkgever zich houden aan de basisregels van dat land op het gebied van de bescherming van werknemers en de arbeidsvoorwaarden wat betreft:
- alle basisonderdelen van de beloning zoals bepaald in de nationale wetgeving of algemeen verbindende collectieve overeenkomsten
- overwerkvergoeding
- toelagen of vergoedingen voor de kosten voor reizen, onderdak en maaltijden in het gastland tijdens de detachering (als u tijdens de detachering moet reizen)
- maximale werktijden
- minimale rusttijden
- minimumaantal betaalde verlofdagen per jaar
- gezondheid, veiligheid en hygiëne op het werk
- specifieke voorwaarden voor het aannemen van uitzendkrachten via een uitzendbureau
- beschermende maatregelen voor zwangere en pas bevallen vrouwen en jongeren (onder de 18)
- gelijke behandeling van mannen en vrouwen en andere regels om discriminatie te voorkomen
- accommodatie, indien verzorgd door de werkgever
Uw rechten en plichten als gedetacheerde werknemer
Tijdens een detachering in een ander EU-land:
- hebt u geen werkvergunning nodig
- hoeft u uw beroepskwalificaties niet te laten erkennen; maar voor sommige beroepen moet u wel een schriftelijke verklaring afleggen. Meer over de erkenning van beroepskwalificaties
- hoeft u zich niet te registreren bij de socialezekerheidsinstanties in het gastland, omdat u verzekerd blijft in het land waar u gewoonlijk werkt. Daarom bouwt u tijdens uw detachering geen aanvullende socialezekerheidsrechten (zoals pensioenrechten of het recht op werkloosheidsuitkeringen) op in het land waar u gedetacheerd bent.
- hoeft u zich alleen in te schrijven bij de gemeente als uw detachering langer dan drie maanden duurt
- bouwt u geen recht op permanent verblijf op in het gastland.
Langetermijndetachering
Als u langer dan 12 maanden gedetacheerd wordt (of langer dan 18 maanden indien uw werkgever een gemotiveerde kennisgeving bij de nationale autoriteiten in uw gastland indient), gelden alle relevante arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden van het gastland ook voor u, met uitzondering van de voorwaarden voor ontslag en aanvullend pensioen.
Als u voor langere tijd gedetacheerd wordt naar een ander EU-land, mag u uw gezin meenemen voor zover zij daar op grond van hun eigen EU-burgerschap recht op hebben, maar niet omdat zij uw gezinsleden zijn.
Inkomstenbelasting
Als u minder dan zes maanden gedetacheerd wordt, hoeft u in uw gastland geen inkomstenbelasting te betalen. Er bestaan echter geen EU-regels voor het betalen van inkomstenbelasting tijdens een buitenlandse detachering. Dat kan wel geregeld zijn in nationale wetgeving of in belastingverdragen tussen EU-landen.
Sociale zekerheid tijdens uw detachering
Als gedetacheerde werknemer valt u nog onder het socialezekerheidsstelsel van uw thuisland. U of uw werkgever moet een PD A1-formulier aanvragen bij de socialezekerheidsinstantie in uw thuisland en de autoriteiten van het gastland op de hoogte stellen. Duurt uw detachering langer dan 2 jaar, dan kunt u:
- overstappen naar het socialezekerheidsstelsel van het gastland, of
- uw werkgever om verlenging van de geldigheid van het PD A1-formulier vragen, zodat u onder de sociale zekerheid van uw thuisland blijft vallen. Dit laatste kan worden toegestaan als er een wederzijds akkoord hierover tussen de autoriteiten van de beide betrokken landen is en dit in uw belang is.
Meer over uw socialezekerheidsdekking tijdens een detachering in een ander EU-land.
Informatie die de werkgever aan het gastland moet verstrekken
Meestal moet uw werkgever ook vóór (of uiterlijk bij aanvang van) de detachering een kennisgeving (detacheringsverklaring) sturen naar de autoriteiten van het gastland, met daarin:
- de identiteit van de werkgever
- het aantal gedetacheerde werknemers
- het adres van de werkplek van de detachering
- de verwachte duur van de detachering, waaronder de begin- en einddatum
- het soort dienst dat tijdens de detachering wordt verleend
- de contactpersoon die contact onderhoudt met de autoriteiten in het gastland
Bovendien moet uw werkgever het bevoegde orgaan in het gastland op de hoogte brengen van eventuele wijzigingen, bijvoorbeeld als de detachering niet plaatsvindt of wordt onderbroken. Lees meer over de aangifteverplichting op de website van het gastland.
Informatie die uw werkgever u moet verstrekken
Als u langer dan vier weken achtereen wordt gedetacheerd, moet u van uw werkgever vóór uw vertrek schriftelijk de volgende informatie verstrekken:
- land(en) waar u gaat werken (gastland)
- verwachte duur van de werkzaamheden in het buitenland
- munteenheid waarin het loon wordt uitbetaald
- alle prestaties die geen uitkering zijn in verband met de detachering
- informatie over repatriëring: of hierin wordt voorzien en, zo ja, onder welke voorwaarden
- beloning volgens het toepasselijke recht van het gastland
- eventuele specifieke toelagen in verband met de detachering
- regelingen voor de vergoeding van reis- en verblijfskosten en maaltijden
- een link naar de officiële website van het gastland voor gedetacheerde werknemers
Nationale websites over detachering
Kijk welke voorwaarden er voor gedetacheerde werknemers in uw gastland gelden en hoe u de lokale autoriteiten kunt bereiken.
Nationale websites over detachering
Nationale contactpunten
Elk land heeft een bevoegde instantie die vragen over de detachering van werknemers kan beantwoorden. Voor de contactgegevens van deze nationale contactpunten klik op de knop Vraag het aan de nationale instanties hieronder.
Meer informatie
Meer informatie vindt u in de beknopte gids voor de detachering van werknemers.
Zie ook de praktische EU-gids over detachering.
Ik ben zelfstandige en wil een paar maanden in het buitenland gaan werken. Lees de veelgestelde vragen om te weten welke formaliteiten u moet vervullen.