Seizoenarbeiders uit landen die geen lid zijn van de EU

Als u seizoenarbeiders in dienst hebt die geen paspoort van een EU- of EVA-land hebben (“onderdanen van derde landen”), zijn er specifieke EU-regels voor hun binnenkomst en verblijf in de EU waarvan u op de hoogte moet zijn.

Deze regels zorgen ervoor dat uw seizoenarbeiders toegang hebben tot passende huisvesting, rechtvaardige arbeidsomstandigheden en gelijke behandeling als eigen onderdanen op het gebied van werkgelegenheid en andere rechten. Er zijn ook maatregelen en mechanismen om misbruik, inbreuken op arbeidsrechten en uitbuiting te voorkomen door middel van monitoring en inspecties, klachtenregelingen, sancties en stimulansen om ervoor te zorgen dat seizoenarbeiders niet langer blijven dan toegestaan.

Waarschuwing

De EU-regels inzake seizoenarbeiders zijn niet van toepassing in Denemarken en Ierland. Deze landen beschikken over nationale wetgeving inzake werkvergunningen en beschermende maatregelen voor seizoenarbeiders.

De EU-regels staan toe dat onderdanen van derde landen die buiten de EU verblijven, de EU binnenkomen en er verblijven voor seizoenarbeid voor een periode van maximaal negen maanden binnen een periode van twaalf maanden.

U, of in sommige gevallen de seizoenarbeider, moet een werkvergunning of vergunning voor seizoenarbeid aanvragen.

De aanvraag bevat:

  • geldig paspoort of reisdocument van de werknemer
  • bewijs van ziektekostenverzekering
  • de arbeidsovereenkomst of het baanaanbod.

De overeenkomst of het baanaanbod moet ten minste het volgende bevatten:

  • informatie over de plaats en het soort werk
  • de duur van de tewerkstelling
  • het loon dat u zal betalen
  • het aantal werkuren per week of per maand
  • de lengte van het betaald verlof

Ook moet u bewijs bijvoegen dat uw werknemers over passende huisvesting zullen beschikken. De autoriteiten hebben dan negentig dagen de tijd om een beslissing te nemen over uw aanvraag.

Controleer altijd de specifieke eisen van de aanvraagprocedure bij uw nationale autoriteiten.

Waarschuwing

Deze regels zijn niet van toepassing op onderdanen van derde landen, zoals langdurig ingezetenen, die reeds legaal in een EU-land verblijven en het recht hebben om er te werken. In deze gevallen moet u ervoor zorgen dat de kandidaat een geldige vergunning heeft of krijgt om te verblijven en voor u te werken, en moet u de standaard aanwervingsprocedures volgen die voor alle werknemers gelden.

Arbeidsomstandigheden

U moet uw seizoenarbeiders arbeidsomstandigheden bieden, met inbegrip van loon en uren, die vergelijkbaar zijn met die van nationale werknemers in dezelfde positie. Met name moet de arbeidswetgeving inzake minimumloon, werktijden, betaald verlof of vakantie, en gezondheids- en veiligheidsnormen op het werk worden nageleefd.

Voorbeeld

Gelijke arbeidsomstandigheden voor alle werknemers

Lina, een Moldavische (Moldavië maakt geen deel uit van de EU of de EVA), is tijdens de vakantieperiode werkzaam als seizoenarbeider in een groot warenhuis in Duitsland. Zij werkt samen met Klaus, een Duitse werknemer, in de speelgoedafdeling van de winkel. Beide werknemers ontvangen hetzelfde uurloon en tijdens het drukke vakantieseizoen hebben beiden recht op extra vakantiegeld voor het extra aantal gewerkte uren, overeenkomstig de Duitse arbeidswetgeving. Zij hebben ook recht op dezelfde bescherming op het gebied van gezondheid en veiligheid, regelmatige pauzes en maaltijdvergoedingen.

Uw seizoenarbeiders hebben ook recht op gelijke behandeling als eigen onderdanen wat betreft socialezekerheidsuitkeringen, met name op het gebied van ziekte, moederschap, pensioenen en arbeidsongevallen. Als werkgever moet u zich houden aan de sociale verzekeringswetten en de fiscale wetgeving in dit verband en moet u de nodige socialezekerheidsbijdragen en belastingen betalen.

Voorbeeld

Dezelfde socialezekerheidsuitkeringen voor alle werknemers

Eloi, seizoenarbeider in een wijngaard in Frankrijk, kwetst zijn hand bij de bediening van een druivenoogstmachine. Volgens de Franse socialezekerheidswetgeving heeft hij recht op dezelfde uitkeringen bij ongevallen als Franse onderdanen. Dit omvat dekking van ziektekosten, revalidatie en compensatie voor inkomensverlies tijdens zijn herstelperiode.

Passende huisvesting

Seizoenarbeiders uit derde landen moeten gedurende hun hele verblijf over passende huisvesting beschikken. U kunt ofwel de huisvesting zelf regelen ofwel u ervan verzekeren dat de werknemers er zelf voor zorgen. Bij hun aanvraag moet u aantonen dat de huisvesting passend is.

Als u de huisvesting zelf regelt, moet u de seizoenarbeider een huurovereenkomst of een gelijkwaardig document verstrekken waarin de huurvoorwaarden duidelijk zijn vermeld. De huur die de seizoenarbeider betaalt, mag niet buitensporig zijn in vergelijking met zijn/haar nettoloon en in vergelijking met de kwaliteit van de huisvesting. De huur mag niet automatisch van het loon van de werknemer worden afgetrokken.

De huisvesting is passend als zij overeenkomstig de nationale wetgeving een adequate levensstandaard voor huisvesting waarborgt en voldoet aan de algemene gezondheids- en veiligheidsnormen. Passende huisvesting voor seizoenarbeiders houdt in dat moet worden voorzien in veilige, schone en comfortabele woonruimten die een minimumomvang hebben en voorzien in basisbehoeften zoals verwarming, sanitaire voorzieningen en privacy. Dit houdt in dat ervoor moet worden gezorgd dat de huisvesting niet overbezet is, over een goede ventilatie beschikt en zich op een redelijke afstand van de werkplek bevindt. Voorzieningen zoals kookfaciliteiten, stromend water en veilige opslag voor persoonlijke bezittingen zijn eveneens belangrijk.

Waarschuwing

U moet altijd contact opnemen met de nationale autoriteiten om na te gaan of de specifieke plaatselijke regelgeving en normen worden nageleefd, aangezien deze per land en per regio verschillen.

Voorbeeld

Passende huisvesting

Een grote wijngaard in Spanje heeft seizoenarbeiders voor de druivenoogst in dienst. De wijngaard beschikt over een slaapzaal ter plaatse met gedeelde ruimten. Elke kamer telt niet meer dan vier werknemers, heeft individuele bedden, lockers voor persoonlijke bezittingen en is uitgerust met een gemeenschappelijke badkamer en keukenvoorzieningen. De slaapzaal wordt wekelijks gereinigd en alle nutsvoorzieningen worden zonder extra kosten opgenomen. Zij voldoet aan de Spaanse minimumnormen voor passende huisvesting en aan de algemene gezondheids- en veiligheidsnormen.

Voorbeeld

Redelijke huur

Een hotel in de Italiaanse Alpen neemt extra personeel aan voor het winterseizoen. Het hotel huurt nabijgelegen appartementen voor zijn werknemers en zorgt ervoor dat elk appartement volledig gemeubileerd is en voorzien is van een slaapkamer, een woonruimte, een keuken en een badkamer. De kosten van de huisvesting worden gedeeltelijk door het hotel betaald. De door de werknemers te betalen huur is redelijk in vergelijking met hun nettoloon en de kwaliteit van de huisvesting. De appartementen bevinden zich op loopafstand van het hotel en de werknemers krijgen contactgegevens voor onderhouds- en noodhulpdiensten. Alle werknemers ontvangen een huurovereenkomst en de huur wordt niet automatisch van hun loon afgetrokken.

Inspecties

De nationale autoriteiten zijn verplicht na te gaan of u de regels naleeft. U moet een register bijhouden om aan te tonen dat de arbeidsovereenkomsten en arbeidsomstandigheden in overeenstemming zijn met de EU-regels en de nationale arbeidswetgeving, en dat seizoenarbeiders uit derde landen gelijk worden behandeld als nationale seizoenarbeiders.

Als u de huisvesting regelt, moet u kunnen aantonen dat de seizoenarbeiders over passende huisvesting beschikken. De inspecteurs moeten toegang krijgen tot zowel de werkplek als de huisvesting.

Als u de regels niet naleeft, kunnen de vergunningen voor de seizoenarbeid worden ingetrokken en kunt u financiële sancties krijgen en zelfs een verbod om in de toekomstop onderdanen van derde landen tewerk te stellen.

Verlenging van verblijf en herhaalde tewerkstelling

Seizoenarbeiders hebben recht op verlenging van hun vergunning voor seizoenarbeid bij u of een andere werkgever als de totale tewerkstellingsperiode niet langer is dan vijf tot negen maanden (afhankelijk van de lidstaat) en als zij voldoen aan de voorwaarden voor de verlenging.

Na afloop van de tewerkstellingsperiode moeten seizoenarbeiders uit derde landen de EU verlaten. Het is niet mogelijk om binnen dezelfde periode van twaalf maanden om een verlenging na de termijn van vijf tot negen maanden aan te vragen. U kunt dezelfde seizoenarbeider voor de volgende seizoenen opnieuw in dienst nemen, zonder specifieke beperking van het aantal herhaalde tewerkstellingen, op voorwaarde dat elke tewerkstellingsperiode de limiet van vijf tot negen maanden binnen een periode van twaalf maanden in acht neemt en de werknemers de wet naleven tijdens hun verblijf en tussen de seizoenen naar hun land van herkomst terugkeren.

De EU-regels moedigen herhaalde tewerkstelling van seizoenarbeiders uit derde landen aan. Daarom kunt u bij uw nationale autoriteiten nagaan welke mogelijkheden er zijn om het proces gemakkelijker te maken.

Nationale informatie vindt u hieronder.

Zie ook:

Europese Arbeidsautoriteit: Informatie voor seizoenarbeiders en werkgevers

Europese Commissie: EU-immigratieportaal en es fr pt

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Hebt u vragen over zakendoen in het buitenland? Denkt u aan exporteren of uitbreiden naar een ander EU-land? Zo ja, dan kan het Enterprise Europe Network u gratis advies geven.

U kunt ook gebruikmaken van de zoekfunctie voor ondersteunende diensten om de juiste hulp voor u te vinden.

Laatste controle: 28/08/2024
Deze bladzijde delen
  翻译: