Akbank Fellowship Programı
Merhaba! Geçtiğimiz haftalarda, hayatımızın bir nehirden çok daha hızlı aktığının, her güzel şeyin bir sonunun olduğunun ve bizi özgür hissettiren duyguları çok özlediğimizin farkına vardık. Enes, Berlin’de yeni işine başladı, şu anda bir Almanya turu yapmakta ve ufak bir Avrupa seyahati planlamakta. Beyza ise Varşova’da son haftalarını geçirirken valizine şimdiye kadar neler koyduğunu ve sonrasında neler koyacağını düşünmekte 🤔😄
Bu hafta da fellowship programlarından bahsediyoruz ve Akbank Fellowship Programı’nı konuşuyoruz. Bizim için ayrı bir yeri var Akbank Fellowship programının çünkü Enes ve Beyza olarak da orada tanıştık 😄
LinkedIn ve Substack üzerinden Kariyer Z’ye abone olabilir, bizi sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak destekleyebilirsiniz!
Bu sayıda ilk dönem mezunlarından Yiğit Kemal Ağaç ; ikinci dönem fellow’larından İlayda Küçükafacan ve Ebru Özkan yer alıyor. Süreçte bize destek veren Digdem Dokmeci Karayer ve Damla Kayan ’a da teşekkür etmeden geçmeyelim 😀
Programın ilk aşama başvuruları 23 Temmuz’a kadar devam ediyor. Başvurmayı unutmayın!
Kariyer Z’nin 17. sayısına hoş geldiniz, keyifli okumalar!
Yenilikçi Fikirlerle İş Dünyasının Geleceğini Şekillendir
Akbank Fellowship Programı kendisini gençlere yönelik hazırlanmış bir programdan öte gençlerle birlikte tasarlanan öğrenme ve dönüştürme topluluğu olarak tanımlıyor. Tersine mentorluk sürecinden kişisel gelişime, sosyal sorumluluk projelerinden iyi olma haline kadar pek çok noktada eğitim alıp faaliyet gösterebiliyorsunuz.
Pozitif etki ve topluluk oluşturmayı odak noktalarından birisi haline getirmiş fellowship programını birkaç başlık altında yakından inceleyelim!
Program Süresi, Başvuru Tarihleri, Süreci ve Kimler Programa Başvurabilir?
Program her yıl Ekim ayında başlıyor ve 10 ay boyunca devam ediyor. 23 Temmuz’da son bulacak olan başvurular 18-25 yaş aralığındaki tüm üniversite öğrencilerine açık.
Programın eleme süreci ise şu şekilde ilerliyor: Ön başvuruların ardından birkaç aşamalı eleme süreci devam ediyor. Birinci adımda başvuran adayların hayallerini, fikirlerini ve dönüştürme arzularını yakından tanımaya; nasıl bir gelecek yaratmak istediklerini öğrenmeye odaklanılıyor. İkinci adıma geçenleri ise bir video etabı bekliyor. İletilen sorular üzerine maksimum 3 dakikalık video çekmeniz, kendinizi daha iyi tanıtmanız bekleniyor.
İlk üç aşamayı başarıyla tamamlayan 40 aday bir araya gelip çeşitli kişilerle ve birbirleriyle sohbet ediyorlar ve ta da 20 fellow bu etabın sonunda belirlenmiş oluyor!
Bütün bu eleme sürecinin en keyifli kısmı en sonundaki sohbet kısmı olabilir çünkü bir konu üzerine kendi düşüncelerinizi çekinmeden bir grup insan önünde ifade etmeniz bekleniyor. Kendinizi pek de eleme sürecinde gibi hissetmiyorsunuz. -Beyza
Unutmadan başvurular buradan 😀
Programın Odak Alanı ve Gelecek Fırsatları
Alışılmış mentorluk programlarının aksine tersine mentorluk sürecinde üst düzey yöneticilerin bir süre boyunca mentoru olmak taraflara oldukça farklı bir bakış açısı sunabiliyor. Ayrıca yeni iş modellerini keşfetmek ve sıfırdan bir girişim fikri oluşturmak ve süreci deneyimlemek adına 6 hafta boyunca gruplar halinde çeşitli çalışmalarda bulunuluyor.
Bu çalışmalar arasında fikir geliştirme aşamasından paydaş görüşmelerine kadar birçok adım yer alıyor. Yani sıfırdan bire sosyal girişim macerasını deneyimlemiş oluyorsunuz. Kim bilir belki aklınıza takılan bir sorun sadece sizin değil başkalarının da sorunudur 🙂
Program süresi boyunca çeşitli disiplinlerden eğitimciler, yöneticiler ve girişimciler ile buluşmalar gerçekleştiriliyor. Burada yarattığınız network’ün çokça faydasını görebiliyorsunuz. Hem fellow’lardan hem de eğitim aldığınız kişilerden öğrenebileceğiniz çok şey olduğunu fark etmek programın en büyük artılarından birisi. Ayrıca hem Akbank bünyesinde hem de oluşturulan network sayesinde iş/staj imkanı bulma ihtimaliniz çok daha yükseliyor.
Ayrıca program sonrasında kendi projelerini oluşturan, bknz. Kariyer Z, ya da Akbank ile iş birliği yapıp projelerini büyüten fellow’lar da oluyor. Örneğin Güldeniz’in #MoreThan101 serisi Akbank’ın da desteğiyle gerçekleşmeye devam ediyor.
“Daha iyi bir dünya ve iş ekosistemini gençlerle birlikte tasarladığımız bir öğrenme topluluğu yaratıyoruz. Her fellow mesele edindiği konularda Dünya’nın dönüşümü için etki odaklı sosyal girişimlerini oluşturabiliyor.”
LinkedIn tarafından öneriliyor
Kişisel Gelişim, Burs ve Programın Tamamlanması
Program katılımcılarına doğrudan bir burs imkanı sunulmamakla beraber, süreç boyunca gerçekleştirilen yüz yüze etkinliklerde ulaşım ve konaklama desteği veriliyor. Bunun yanı sıra HBR Dijital, Gazete Oksijen ve Storytel üyelikleri sağlanıyor. Dönem boyunca ek kaynak olarak çeşitli kitaplar, sergi ve etkinlik davetiyeleri elde edebiliyorsunuz.
Sanat ve iyi olma hali buluşmaları da dönem içerisinde gerçekleştiriliyor. Bireyin hem kendi farkındalığını hem de doğa ile olan bağını artırmak amaçlı workshop’lar gerçekleştiriliyor.
Program boyunca en az %80 katılım sağlamak ise programı başarıyla tamamlamanın koşullarından birisi.
Topluluk Oluşturma ve Etki
Fellow ve alumni topluluğunun içerisinde çok çeşitli bölümlerden katılımcılar bulunmakla beraber bu topluluk oluşturulurken kadın erkek eşitliği gibi kriterler de göz önünde bulunduruluyor. Katılımcılar özellikle sosyal girişim oluşturma, tersine mentorluk ve yer aldıkları sosyal sorumluluk süreçlerinde kendi etki alanlarını keşfedip bu doğrultuda kariyerlerine yön verebiliyorlar.
Program Sonrası, Mezun Topluluğu
Her yıl fellowlar on aylık sürecin sonunda mezun topluluğuna katılıyorlar. Enes ve Beyza olarak bizim de içinde bulunduğumuz, giderek büyüyen bu mezun topluluğunda başarılarıyla adlarında bahsettirebilmiş birçok isim yer alıyor.
Buradaki bağlarınızdan yola çıkarak kendinizi keşfetmeniz de çok olası çünkü etrafınızdaki her bir insan olaylara apayrı bir pencereden bakıyor. Ayrıca birlikte zaman geçirirken de çok eğlenebileceğinizi, program bittikten sonra da görüşmeye devam etmek isteyeceğinizi şimdiden söyleyebilirim 😀 -Beyza
Bu topluluğa dahil birkaç alumni ve fellow’dan bizimle deneyimlerini paylaşmalarını istedik. Aşağıda yorumlarına ulaşabilirsiniz.
1.Dönem Fellow’u Yiğit Kemal Ağaç:
Program dahilinde 21. yüzyıl yetkinlik ve farkındalıklarını tetikleyici birçok eğitim bulunuyor. Verilen eğitimler çok faydalı eğitimler olsa da programın esas ayrışan noktası bence verilen eğitimlerden çok bir arada bulunduğumuz akranlarımızdı. Eğitimler bize ipin ucunu verdi ve akranlarımız o ip ile harika desenler içeren bir kazak oluşturdu. 20 bambaşka bakış açısının aylar süren bir yolculuğa çıkması bu 20 bakış açısını bir noktadan sonra bambaşka bir noktaya taşıyor bence. Bizim için can sıkıcı noktalardan birisi pandemi dolayısıyla buluşmalarımızın genelinin online olmasıydı. Bununla birlikte ilk dönem olmamızdan kaynaklı bazı yönlerden eksiktik ama Akbank Gençlik Akademisinin de bizlerle beraber öğreniyor olduğunu görmek her şeye rağmen hoştu. Program bittikten sonra dahi her zaman daha iyiye giden bu ekibi takip etmek bile heyecan veriyor, işte öyle bir oluşum 🙂
2. Dönem Fellow’u İlayda Küçükafacan:
Akbank Fellowship programı hep söylendiği gibi, gençler için değil de gençlerle inşa olan bir program diyebilirim. Her sene 20 adet gencin dahil olduğu program ise tersine mentorluk, sosyal girişim tasarı süreci, eğitimler, kültür-sanat etkinlikleri, geziler ve kavramsal derinleşme fırsatlarıyla oldukça dolu dolu geçen bir akışa sahip. Akbank vesilesi ile birçok farklı okul, bölüm ve sınıftan genç; kendi ilgi alanları ve ilerlemek istedikleri kariyer yolculuklarına dair oldukça geniş bir networke girmiş oluyor. Fellowship ile birbirimizden oldukça beslendiğimizi net şekilde söylemem mümkün, farklı formasyonlardan gelen kişilerle aynı konuları birçok farklı açıdan ele alma imkanı bulduğumuz ve akran öğrenmesini de merkeze alan 6-7 ay süren bir yolculuk bahsettiğim. Dönüşüm, sürdürülebilirlik, onarıcılık, girişimcilik, yaratıcı yıkım/inovasyon, değişen ekonomi modelleri, akran öğrenmesi, eşitler arası iletişim, kapsayıcılık gibi birçok kavramı altı dolu şekilde ele alarak yansıtmalar yaptığımız oldukça da öğretici bir süreç.
Gittikçe genişleyen komünitesiyle 2. Dönem fellowu olduğum bu programda, biz fellowlar olarak birbirimizi desteklerken Akbank Gençlik Akademisi’nin de kişisel markalarımızı yaratma sürecimizde hep yanımızda olduğunuz net bir şekilde söylemem mümkün. İlk günden beri burası, dahil olduğumuz bir ağdan ziyade bir gelişim ortaklığı; bu sayede ekosistemdeki farklı paydaşlarla tanışmalar ve fellowlar arasındaki samimi paylaşımlarımız derken oldukça hızlı geçen bu yolculuk mezuniyet sonrasında da sürüp gidecek gibi görünüyor.
Mezuniyet sonrasında da fellowların neler yaptığına gururla bakacak ve yine birçok noktada kesişeceğimize olan inancım tam. İyi ki!
2. Dönem Fellow’u Ebru Özkan:
Geçtiğimiz yaz Ağustos ayında mail kutumda tesadüf eseri gördüğüm Fellowship Programı’nı tanıtan ve başvuruların devam ettiğini bildiren mailin bugün hayatımda bakış açımdan, düşündüğüm ve dert edindiğim konulara kadar birçok şeyi değiştirip çoğaltarak dönüştüreceğini hayal edemezdim. Eylül 2022’de başladığım Fellowship maceramın Fellow olarak henüz sonuna geldiğim bugünlerde hem biraz buruk hem de böyle bir deneyimle yolum kesiştiği için çok mutlu ve şanslı hissediyorum. Peki bu on aylık süreçte neler mi yaptık? Dünyayı nasıl daha etkin, onarıcı ve sürdürülebilir hale getirebiliriz; iş dünyasının dönüşümüne ne ölçüde ve nasıl katkı sağlayabiliriz diye düşünmenin yanı sıra kendi kişisel gelişimimizi de toplumsal cinsiyet eşitliği semineri, temel işaret dili eğitimi, duygusal dayanıklılık oturumu, kişisel marka atölyesi, çeşitli sergiler ve atölyeler ile desteklerken bir yandan da altı hafta gibi kısa bir sürede çok değerli takım arkadaşlarımla sürdürülebilir finans temelli sosyal girişimimizi inşa edip bunu Akbanklı yöneticilere sunma şansı elde ettik.
Her seferinde bambaşka konular üzerine düşünüp diğer Fellow arkadaşlarımın fikirlerinden ilham aldığım kimi zaman da onlara ilham olduğum sayısız çemberleri, kısacık bir süre zarfında kocaman bir takım ve en önemlisi dost olmayı başardığımız DeCarboning ekibini, daha ilk günden itibaren bizi sımsıcak karşılayan, sarıp sarmalayan kolaylaştırıcılarımızı her zaman çok büyük bir sevgiyle hatırlayacağım. Yazımın sonuna doğru gelirken kısacık bir iki anımı da eklemek istiyorum. Programa seçildikten sonra ilk yüz yüze buluşmamız için Sabancı Center’a gittiğimde tedirgin ve heyecanlıydım. Nasıl bir ortamla karşılaşacağım, acaba insanlar nasıl olacaklar diye düşünürken kapıdan girer girmez sanki uzun yıllardır tanışıyormuşçasına sıcacık sarılan kucak açan bir ekiple karşılaşmıştım. Bu ilk anı ve o samimiyeti hiçbir zaman unutamayacağım. Bir diğeri ise Aralık ayında yılbaşı kutlamamız ve LÖSEV bahçesinde mandalina toplama etkinliğimiz için İzmir’deyken otobüste bir köşeye geçip keyifle şarkılara eşlik eden, birbirleriyle sohbet eden Fellow arkadaşlarıma şöyle bir bakıp program bittiğinde ne hissedeceğimi düşünüp o an ufak bir boşluğa düşeceğimi hissetmiştim. Öyle de oldu. Her ne kadar artık alumni olarak bir kısmı ile iletişimimiz baki kalacak olsa da yirmi Fellow bir araya gelip birbirimize ilham olup birbirimizi beslediğimiz o rengarenk çemberleri, buluşmaları çok ama çok özleyeceğim. İyi ki Fellowship!
Zone Out
Yukarıda da sıkça bahsettiğimiz “sosyal girişim oluşturma yolculuğu”nu bir de program katılımcılarından dinlemeye ne dersiniz?
GOOINN ile birlikte gerçekleştirilen bu yolculuğun aşamaları, süreç içerisinde yaşananlar ve sonrasındaki beklentiler gibi detayları dinleyebileceğiniz üç bölümlük bir podcast serisinin ilk bölümünü burada bulabilirsiniz.
İkinci ve üçüncü bölümde ise bu süreci bire bir deneyimlemiş ikinci dönem fellowlarına kulak verebilirsiniz. Fellowship sürecine dair ipuçları da yakalayacağınız bu seriyi dinlemenizi öneriyoruz.
Head of Employee Experience and Akbank Academy
1ySizleri birlikte ve üretirken görmek çok güzel! Özlendiniz. Çok teşekkürler