Biz Bir Aile Değiliz

Biz Bir Aile Değiliz

Selam! Geçtiğimiz iki hafta boyunca Enes okuldaki yoğunluk ile başa çıkmaya çalışıyordu fakat Beyza için aynısı gelecek iki hafta için geçerli olacak 😐 İkimizin de sadece okul ile uğraşmakla kalmayıp ayrıca kendi yoğunluklarımız olduğunu da düşünürsek biraz yüksek tempolu geçiyor günlerimiz diyebiliriz.

Bu hafta çeşitli şirketlerin “biz bir aileyiz” vurgusu ve bunun altında yatan anlamları konuşmak, bu cümleden neden rahatsız olduğumuzu biraz olsun anlatmak istedik.

LinkedIn ve Substack üzerinden Kariyer Z’ye abone olabilir, bizi sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak destekleyebilirsiniz!

Kariyer Z’nin 15. sayısına hoş geldiniz! 

Keyifli okumalar! 🧡

Sayı 15: Youth-washing ve iş yerlerinde aile kavramı

İş yerlerinde kültür ve iletişim şekli bizim için, Gen Z, çok önemli. Şimdiye kadar birçok kurumda “yenilikçilik” adı altında yapılan kültür iyileştirmeleri, şahit olduğumuz ve deneyimlediğimiz kadarıyla sadece sözde kalmaya, aksiyonlara yansımamaya devam ediyor. 

Özellikle “gençler” için yapıldığı söylenen fakat kağıtta veya sözde kalan bu değişimlere “youth-washing” diyebilir miyiz acaba? Biraz araştırma yaptıktan sonra gördük ki “youth-washing” daha çok iklim alanında etkinlik gösteren gençleri dinliyormuş gibi yapıp dinlemeyen şirketler için kullanılıyormuş. Bu yazı özelindeki bağlamda ilk paragrafta bahsettiğimiz gibi “kültür değişimi konusunda gençleri önemsiyormuş gibi yapıp aslında amacın bu olmaması” bağlamında kullanabiliriz 🫥

Bahsettiğimiz kültür kapsamında kapsayıcılık ve ekibin bir parçası gibi hissettirme noktasında şirketler çalışanları için farklı diller kullanmayı ilk adım olarak görüyor. Bu sayıda ekipten “aile” olarak bahsedilmesi hakkında konuşmak istedik.

İş yerlerinde “aile” kavramı?

İlk olarak söyleyebileceğimiz şey, “aile” kavramının herkes için farklı bir anlama geliyor olması. Aile, bazılarımız için her şeyin yolunda gittiği bir sevgi saygı çemberi; bazılarımız için ise tüm problemlerimizin altında yatan kurumdur. Hatta bu kelimenin kullanılması birçoğumuz için tetikleyici bir konu bile olabilir. Sonuçta herkesin hayatı farklı bir yoldan ilerliyor.

Temelde tek taraflı ve manipülatif bir ilişki bağlamını kurmasının yanı sıra sahte bir yakınlık ve güvenlik duygusu oluşturabiliyor. Yani çalışanlardan karşılıksız olarak daha fazla vakit, emek ve çaba beklemek; mesai saatleri dışında çalışmak, zam istemekten kaçınmak, işten ayrılma düşüncesini ötelemek… 

Şimdiye kadar bizlere çeşitli yollardan ailemizi terk etmenin yapacağımız en kötü şeylerden birisi olduğu gösterildi. İş yerinde de aile kavramını vurgulamak manipülasyonun kapılarını oldukça aralayan bir durum. Daha iyi bir çalışma ortamını başka bir yerde bulamayacağımız, elimizdeki imkanlara diğer şirketlerde ulaşamayacağımız kısacası elimizdekilerin değerini bilmemiz gerektiği sıkça hissettirilecektir.

Konu maaşa geldiği zaman ise “işlerin zorda olması” ya da “biz henüz küçük bir startup’ız” cümlelerini söylemekten kaçınmayacaklardır. Ne de olsa biz “aileden” birisiyiz ve onları bu şekilde yüz üstü bırakıp gidemeyiz değil mi? 😶

Onların işlerini yürütmek bizim sorumluluğumuzda değil ve eğer maaşımıza zam istediğimiz için cezalandırılıyorsak, burada yine manipülasyonun bir başka çeşidiyle karşı karşıyayız demektir. Her zaman piyasayı takip edip yaptığımız iş ve verdiğimiz emeğin karşılığını aldığımızdan emin olmalıyız. 

“A good working environment might not provide you with beer on tap, breakfast, parties or random gifts. But it will fairly compensate you for your time and effort. It won’t take advantage and expect you to work for free in what is meant to be your time off. A good workplace will ensure a safe, respectful place to work and it will help you grow and develop your skills.”

Ayrıca iş yerindeki ilişkilere “aile” perspektifinden bakmak profesyonellikten de uzaklaştıran bir yaklaşım. Çalışma arkadaşlarımızı ve liderlerimizi ailenin bir üyesi olarak görmek, onları adil değerlendiremeyeceğimizi, yaptıkları hataları görmezden gelmeye yatkın olabileceğimizi de gösteriyor. Kısacası, bizi iş yerinde bazı şeylere göz yummaya itecektir.

“Çok çalışıp, elinizden gelenin en iyisini yapmalı fakat kahraman olmak için zamanımızı, hayatımızı ve ruh sağlığımızı feda etmemeliyiz.”

Değerlerimizin, inançlarımızın ve görüşlerimizin ne olduğuna karar verip, işverenimizin bunları ihlal etmesine izin vermemeliyiz. Adil ve makul olup kendimizden faydalanılmasına yol açmamalıyız. İş bir sözleşmedir, bu anlaşmanın dışında hiçbir şeye borçlu değiliz.

İş arkadaşlarımızı sevmemiz, uzun süreli dostluklar kurmamız ve birlikte çalıştığımız insanlarla iyi ilişkiler içinde olmamız normaldir. Ancak onlar bizim ailemiz değildir.

Bu hafta iş yerlerindeki “aile” kavramı ve bunun yansımalarını, çeşitli kavramlarla olan ilişkisini açıklamaya çalıştık. Zaman zaman manipülasyonlara, sömürüye veya sınırların ihlaline adar varabilecek bir boyuta ulaşabileceğinden bahsettik. Gelecek sayılarda görüşmek üzere!

Bizim Duyduklarımız Sizin Duymanızı İstediklerimiz

  • 42, sıra dışı bir yükseköğrenim kurumu olarak öne çıkıyor. Xavier Niel, Nicolas Sadirac, Kwame Yamgnane ve Florian Bucher gibi teknoloji alanındaki öncü isimler tarafından kurulan bu okul, bilgisayar bilimlerinde yenilikçi bir yaklaşım sunuyor. 2013 yılında Paris'te kapılarını açan 42, geleneksel hoca modelini reddederek, öğrencilerini 7/24 erişilebilir bir ortamda, eşler arası proje tabanlı öğrenme ile bilgisayar bilimlerini keşfetmeye davet ediyor.
  • Arkadaşımız Fatih’in girişimini kendisinden dinliyoruz: “Cirlify olarak bizler, şirketlerin döngüsel ekonomi ve sürdürülebilirlik farkındalığını arttıran bir yazılım sunuyoruz. Bu sayede bireysel, ekip içi ve şirket düzeyinde CO2 azaltılması, su tasarrufu ve atık miktarlarını ölçerek, çevresel etkilerini izlemesini sağlıyoruz.” Girişimlerine dair daha fazlasını öğrenmek için Circlify Linked’in hesabını takipte kalabilirsiniz!

Öne Çıkan İş İlanları

Zone Out

Geçtiğimiz haftalarda sosyal medyada belki de birçoğumuzun karşılaştığı bir videoyu paylaşmak istedim bu hafta “Best Croissant in Paris” 🥐

Luis, çeşitli videolar üreten bir YouTube içerik üreticisi. Geçtiğimiz ay ise yolu Paris’e düşüyor ve en iyi beş kruvasanı deneyip kendi sıralamasını paylaşmak istiyor. Tabii bu sırada Paris’te “May Day” protestoları devam ediyor. Luis ise her şeye rağmen videosunu çekmeye devam ediyor. 

Benim eğlenceli bulduğum bu videodan belki birçok sosyolojik analiz çıkarılabilir ama ben bu perspektiften bakmayı seviyorum. 

Ayrıca kruvasan bizim kendi arkadaş grubumuzda önemli yer kaplayan bir konu. Geçtiğimiz haftalardaki seyahatimde de yanımdaki Fransız bir arkadaşımın her gün en az bir kruvasan yediğine şahit oldum. Afiyet olsun 😀

Faydalandığımız Kaynaklar ve İleri Okumalar

We Are Not a Family - Ashley Rodriguez

Work is not your family. - Mandy Michael

Kariyer Z’nin destekçileri arasına katılabilirsiniz!


Topluluğumuzda (çok yakında) ve e-posta bültenimizde yer alan içeriklerin tamamı genç yetenekler için ücretsiz olarak hazırlanmaktadır.

Bizi desteklemek isterseniz bunun birkaç yolu var:

  • E-posta bültenimizi favori sosyal medya platformunuzda paylaşmak
  • Arkadaşlarınıza bizi önermek ve bültenimize kaydolmaya teşvik etmek
  • İş başvurularınızda Kariyer Z’den bahsetmek
  • İşe alım yapıyorsanız bizimle ilanınızı paylaşmak
  • Bültenimize sponsor olmak: kariyerz@substack.com

Herhangi bir yorumunuz, geri bildiriminiz varsa veya bizimle iletişime geçmek istiyorsanız bize buradan ulaşabilirsiniz. Abone olduğunuz için teşekkürler.

Enes & Beyza.

LinkedIn | Twitter | Instagram | Newsletter

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler