Oracle Sigortacılık Zirvesi 2017
İki gün önce, Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Oracle Sigortacılık Zirvesi vardı. Bu yılın gündeminde dijital ve dönüşüm kavramları vardı. Biliyorum, pek çok etkinliğin gündeminde dijital dönüşüm var. Geçen yıl da bu konu gündemdeydi zirvede, onu da yazmıştım. Daha çok dinleyip okuyup daha çok çalışacağız bu konuda, o kesin.
Hoşgeldin konuşmasını yapan Işıl Kılınç, Turkcell'in Gebze'de açtığı veri merkezi içerisinde açtıkları bulut veri merkezinden, Burak Kuzucu ise Oracle'ın artık sadece bir veritabanı şirketi olarak anılmaması gerektiğinden, hizmet şirketi olarak müşterilerine ihtiyaç duydukları pek çok farklı hizmetleri sağladığından bahsetti. Verdiği maraton örneği güzeldi. Maratonda yarış sadece ipi göğüsleyen ilk üç sıradaki atletler arasında geçmez, ortalarda ve daha gerilerde de yarış devam eder.
Zirvenin açılış konuşmasını Oracle Sigortacılık Strateji Direktörü David Punter yaptı. Konuşmasının konusu "Digital Disruption in Bancassurrance" 'dı. Onun konuşmasından sonra sahneye Levent Erden çıktı. Günün en keyifli ve eğlenceli sunumu olduğunu söylememe gerek yok sanırım. Değişimden bahsettiği sunum keyifli olduğu kadar düşündürücü ve etkileyiciydi. Hızdan, sürdürülebilirlikten, emojilerden, yakalayamayıp ıskalama korkusundan bahsettiği, yeni gerçeğin insan hızında sürekli dönüşmeyi gerektirdiğini söylediği konuşmasını gelecek bulutlarda diyerek bitirdi.
Daha sonra moderatörlüğünü Fintech İstanbul’un kurucu ortağı Prof.Dr. Selim Yazıcı'nın yaptığı panel başladı. Katılımcılar Generali Sigorta CEO'su Mine Ayhan, Allianz Türkiye CIO'su Kaan Günay ve AvivaSA Dijital Dönüşüm Bölüm Yöneticisi Emek Akbal; zirvenin gündemindeki dijital ve dönüşüm kavramlarıyla ilgili tecrübelerini ve düşüncelerini paylaştılar.
Kaan Günay'ın sigortacılıkla ilgili tespiti önemliydi, teknolojiyi ve müşteriyi yıllar boyu umursamayan bir sektör. Elbette müşteri ve teknoloji önemliydi ama hak ettikleri önemi görememişlerdi belki de. Yine onun söylediği gibi banka ve telekom sektörlerinin yıllar önce yaşadıkları dönüşümleri sigorta sektörünün artık çok daha hızlı yaşaması gerekiyor.
Mine Ayhan sigortacılığın karmaşık algısını değiştirmek gerektiğini söyledi, bence de bu konuda hem sektörün hem de düzenleyici kurumların bir şeyler düşünmesi ve yapması gerekiyor. Selim Yazıcı'nın bunun belki de finansal okuryazarlıkla ilişkilendirilmesi gerektiği önerisi de önemliydi.
Emek Akbal dijital dönüşümün ihtiyaç duyduğun, sana uyan çözümü uygulamak olduğu, müşterinin artık sektör gözetmeksizin deneyimleri karşılaştırdığı görüşlerinin son derece doğru olduğunu düşünüyorum. Z kuşağına hazır mıyız sorusu da üzerinde uzun uzun düşünülmesi gereken bir soru bence.
Selim Yazıcı'nın inovasyonla ve uygulamada neler yaptıklarıyla ilgili sorularına her üç katılımcı da hem Türkiye'de neler yaptıklarını hem de bağlı bulundukları grupların dünyada neler yaptıklarını anlatıp çok güzel örnekler verdiler. İnovasyon ve startup'lar konusunda dünyada yapılanların Türkiye'de de hayata geçirilmesinin önemli olduğuna inanıyorum. Bu konulardaki oluşumlar tüm sektörlerde giderek artar umarım.
Öğleden sonraki oturumlarda beş farklı salonda; Oracle, iş ortakları ve sigorta şirketleri neler yaptıklarından, çözümlerinden ve hizmetlerinden bahsettiler. Katıldıklarım arasında Aksigorta dijital kanal yönetiminden, geliştirdiği mobil uygulamadan, core sigortacılık uygulamalarına entegre ettikleri fraud yazılımından bahsetti.
TARSİM, hem kurum olarak kendisinden hem de teknolojiye yaptığı yatırımlardan bahsetti. Drone ve Google Glass kullanımı dikkat çekiciydi.
Quick Sigorta ve SFS'nin yaptığı sunumda yakın zamanda üretime başlayacak olan yeni sigorta şirketinin internet sitesi ve sosyal medya uygulamaları üzerinden nasıl satış yapacağı, sigortalılara sağlayacağı kolaylıklardan bahsedildi. Dört farklı ajansla çalıştıkları QBlog'u da yayına alacaklarını ve şirketle ilgili çok az içeriğin olacağı bu blogda kullanıcılar için faydalı ve eğlenceli, başka sitelerde bulunmayacak orjinal içeriklerin olacağını söylediler. İçerikle ilgili bu tarz çalışmaların, projelerin çok önemli olduğunu ve uzun vadede marka algısına büyük katkısı olacağını düşünüyorum.
Günün son oturumunda Türkiye'den bir startup, T2 Yazılım vardı. Blockchain'den, nasıl kullanıldığından, neler yapılabileceğinden, BKM'yle yaptıkları işbirliklerinden bahsettiler. Microinsurance konusunda blockchain gelecekte etkin şekilde kullanılabilir.
Solutions Engineer / Architect
7yÖncelikle etkinliğe katılımın ve güzel yorumların için teşekkür ederim. Sektörel etkinliklerde aynı geminin içerisinde yer alan insanların bir araya gelmesi ve paylaşımda bulunması çok değerli bence, böyle güzel bir özetleme ile buna katkıda bulunduğun sana ayrıca teşekkür etmek isterim.