Watsons, kriz yönetimi, insanın önemi

Watsons, kriz yönetimi, insanın önemi

Twitter'da dünden beri bir Watsons mağazasında yaşanan ve hiç yaşanmaması gereken bir olayla ilgili tweet'ler paylaşılıyor.

Bir mağazasında genç bir kızın hırsızlık yaptığı şüphesiyle, Watsons'ın üstteki basın duyurusundaki ifadeyle, hırsızlık yaptığına dair kuvvetli şüphe oluşması nedeniyle üstü aranmış. Olayın sosyal medyada yankı uyandırmasının sebebi genç kızın erkek güvenlik görevlilerinin de olduğu bir ortamda çırılçıplak arandığının iddia edilmesi.

Dün pek çok kişi bu iddiayla ilgili olarak Watsons'ı Twitter hesaplarından protesto etti. Watsons ne yaptı? Herkese üstteki basın duyurusuyla cevap verdi. Etkili oldu mu? Olması mümkün değildi, olmadı. Sanırım bunu fark edip daha sonra yine Twitter'dan aşağıdaki bilgilendirme metnini paylaştılar.

Yapılan o kadar çok yanlış var ki, nasıl yapılabiliyor anlamakta zorlanıyorum.

Birisi hırsızlık yaptı diyelim. Watsons'dan ne çalmış olabilir? Ruj mu? Bir ruj ne kadardır? Kurumsal itibarınızdan daha mı değerlidir? Hırsızlık durumunda personelin nasıl davranacağıyla ilgili prosedürü hazırlar ve personelinizi bu konuda iyice eğitirsiniz. Hem mağazanızdaki müşterileri rahatsız etmemek hem de yanlış bir şüphe olması durumunda yaşanabilecek rezaleti düşünerek insanlara müdahale edilmesini, üstlerinin aranmasını sürekliliği olan durumlarda en son tercih edersiniz.

Diyelim ki siz tüm eğitimleri verdiniz, kuralları belirlediniz ama mağazadaki personel bunlara uymadı ve yapılmaması gereken bir davranışta bulundu. Ne yaparsınız? İnsanlarla bu durumu nasıl paylaşırsınız? Devlet dairesinden gelmiş resmi bir yazı formatında mı anlatırsınız? Mağazada neler yaşandığını bilemiyorum ama Watsons'ın Twitter'dan paylaştığı basın duyurusu ve bilgilendirme metni tam anlamıyla bir felaket.

Tek yapmaları gereken özür dilemekti.

Çok daha samimi bir dille, üzüntülerini hisettirerek. Kendilerini savunmalarına gerek yoktu. Olaya karışan personeli görevden aldıklarını ve iddialar gerçekse işten çıkaracaklarını söylemeri yeterliydi. Üzgünüz, özür dileriz demek neden bu kadar zor?

Ya Twitter'da öfkesini paylaşan herkese basın duyurusuyla cevap vermelerine ne demeli? Dijitalden, sosyal medyadan, kriz yönetiminden bu kadar mı habersiz ve bilgisiz bu insanlar? Sosyal medya paylaşımlarını işinden ve şirketinden nefret eden bir personeli mi yapıyor? Basın duyurusu ve bilgilendirme metnini kim yazdı ve nasıl paylaştı, sanki iletişim böyle bir şeymiş gibi insanların burnuna sokmayı kim akıl etti, bunları çok merak ediyorum. Kriz yönetimi bu kadar kötü yapılabilirdi.

Tüm bunların temelinde insan var elbette. Mağazadaki personel için de, duyuruyu yazan paylaşan için de, herkes için bu geçerli. İnsanı kaynak olarak, şirketin gideri olarak görmekten vazgeçip, onu şirketin sermayesi, en büyük değeri olarak görene kadar da bu sorunlar yaşanmaya devam edecek benzeri tüm şirketlerde. İnsanı bir değer olarak görüp mağazadaki, genel müdürlükteki, tüm kademelerdeki çalışanlarına bunları hissettiren bir şirkette, insanları mutlu etmeye çalışan, onları sürekli eğiten bir şirkette buna benzer bir durumun yaşanma olasılığının çok daha az olduğunu düşünüyorum. Kendi çalışanına bu şekilde davranan şirketin müşterisine davranışı da farklı olacaktır.

Twitter'da Watsons'la ilgili paylaşımlar durmadan devam etmekte ve olayla ilgili yaptıkları paylaşımlar aslında olayı çok daha büyüttü.

Umarım bu olay gerçek değildir ve gerçekse de sorumlu herkes cezasını çeker. Ve umarım nasıl kriz yönetilmez, insan neden kıymetlidir sorularını düşünür birileri...

Turkiye'de yaşayan insanların büyük bir kesiminin eleştirmeye meyilli, özür dileme ve seni seviyorum deme konusunda bencil bir davranış içinde olduğuna dair bir istatistik vardı. Özür dilemeyi eziklik olarak görüyor, hep haklı olmak istiyoruz ve hatalı olan kişinin karşı taraf olduğuna dair dürtüsel bir davranış içinde olduğumuz gibi bir sonuç çıkıyor ki pekte yanlış bir sonuç değil sanki !!!

Beğen
Yanıtla

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Umit Kurt adlı yazarın diğer makaleleri

  • Sigortacıların haftası kutlu olsun, peki ya sigortalılar?

    Sigortacıların haftası kutlu olsun, peki ya sigortalılar?

    Her yıl Mayıs ayının son haftası Sigorta Haftası olarak kutlanıyor. Sosyal medyada gördüğüm kadarıyla sigortacılık…

  • Blockchain ve geleceğimiz

    Blockchain ve geleceğimiz

    Dün Boğaziçi Üniversitesi'nde Blockchain Summit vardı. Öncelikle Boğaziçi Üniversitesi'ne, bu zirvenin düzenlenmesinde…

  • Digi.logue Summit 2017 | Future Tellers

    Digi.logue Summit 2017 | Future Tellers

    Dün Zorlu PSM'de Digi.logue Summit 2017 vardı.

  • Sosyal Medya = Paylaşma Dürtüsü

    Sosyal Medya = Paylaşma Dürtüsü

    Araçlar ve servisler gelip geçici; kalıcı olan ise biz insanların paylaşma dürtüsü. Sanırım sosyal medyayla ilgili ilk…

  • Görselin gücü adına!

    Görselin gücü adına!

    Parliament Sinema Kulübü'nü hatırlayanlar He-Man'i de hatırlayacaktır, gölgelerin gücü adına! Ama bu yazının konusu…

  • Bitaksi ve ilgili açıklaması

    Bitaksi ve ilgili açıklaması

    Geçtiğimiz günlerde Bitaksi uygulamasıyla bağlantılı olarak çok kötü ve üzücü bir olay yaşandı. Olayın detayını ve son…

  • Oracle Sigortacılık Zirvesi 2017

    Oracle Sigortacılık Zirvesi 2017

    İki gün önce, Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Oracle Sigortacılık Zirvesi vardı. Bu yılın gündeminde dijital ve dönüşüm…

    2 Yorum
  • Sigorta acenteleri ve dijital dönüşüm

    Sigorta acenteleri ve dijital dönüşüm

    Teknoloji hayatlarımızı, iş yapış şekillerimizi değiştiriyor, dönüştürüyor. Sigortacılık da bu değişime karşı duramıyor.

    1 Yorum
  • Gereksiz olanı yapın!

    Gereksiz olanı yapın!

    Tim Leberecht'in "Makineler çağında insan şirketi inşa etmenin 4 yolu" başlıklı bu kounuşmasını dinlemenizi tavsiye…

  • Watson, ne olacak bu ülkenin hâli?

    Watson, ne olacak bu ülkenin hâli?

    Geçtiğimiz hafta salı günü IBM Business Connect 2016 vardı. Raffles Otel'de düzenlenen etkinliğin anahtar kelimesi…

Diğer görüntülenenler