Starta webbutik

Betalningar på nätet

Betalningen är en viktig del av onlineförsäljningen. Dina kunder kan betala med kredit- eller debetkort, banköverföringar, kontokort eller på annat sätt.

En bra betaltjänstleverantör erbjuder dig en säker betalningsinfrastruktur, ett och samma gränssnitt för de betalningsmetoder som du väljer och möjlighet att sälja till utlandet.

När du tar dig in på nya marknader är det viktigt att betalningsmetoderna godkänns lokalt. Du bör göra allt du kan för att inte diskriminera på grund av plats och erbjuda kunderna de betalningsalternativ som de är vana vid.

Välj rätt betalningsmetoder för ditt företag

De viktigaste faktorerna är

  • nationella preferenser
  • vilka betalningsmetoder som är vanligast på din marknad
  • typ av betalning som passar ditt företag bäst
  • transaktionsbelopp – det finns olika regler för vilken information som måste tillhandahållas beroende på hur stora belopp som användaren ska betala.

Se till att dina betalningsmetoder är enkla, intuitiva och snabba. Onlinebetalkonton, kontokort, banköverföringar på nätet, banköverföringar i realtid via internetbank och elektroniska värdekuponger är alternativa betalningsmöjligheter.

Det finns flera fördelar med att erbjuda alternativa betalningssätt:

  • Transaktionen blir enklare och användaren upplever att den är säkrare och mer anonym.
  • De hjälper till att få fart på försäljningen i områden där det är vanligt med alternativa betalningssätt eftersom det saknas inhemska betalningsmetoder.
  • De kan öka försäljningen till nya kunder som inte har något bankkort eller som inte vågar handla på nätet av säkerhetsskäl.

Välj din betaltjänstleverantör

Det finns framför allt tre betaltjänster som du kan välja mellan. Vad du väljer beror på vad du har för kunder, vad du säljer och var du är verksam:

  • Traditionella kortinlösare där du sluter ett avtal med en inlösande bank (affärsbank) för att kunna ta emot kredit- eller debetkortsbetalningar. De använder sig ofta av betalningsförmedlare som sköter betalningarna åt dem, garanterar avräkningen och hanterar risker och bedrägerier.
  • Alternativa betaltjänstleverantörer som erbjuder innovativa lösningar, t.ex. värdekuponger eller kontantbaserade virtuella kort, så att kunderna kan handla anonymt.
  • Betaltjänstleverantörer på nätet som erbjuder samlad service och godtar och tar hand om både traditionella och alternativa betalningsmetoder i många länder. Vanligtvis använder de program som hyrs ut via webben (SaaS-modellen) och fungerar som en enda inkörsport för olika betalningsmetoder för sina företagskunder. De erbjuder sidor för betalningar på nätet som kan skräddarsys efter dina behov.

Använd dig av en enda betaltjänstleverantör

Betaltjänstleverantören sköter informationsflödet (t.ex. om transaktionen) och fungerar som inkörsport till en eller flera betalningsmetoder där de fungerar som mellanhand.

Om du vill sälja utomlands behöver du en betaltjänstleverantör som ger dig tillgång till betalningsmetoder i andra länder och som stöder de valutor som du accepterar.

Om du har ett litet företag är det bäst att nöja sig med en enda betaltjänstleverantör för verksamhet i olika länder med olika preferenser. Betaltjänstleverantörerna är väl insatta i de nationella marknaderna och känner väl till de flesta av Europas traditionella och alternativa betalningssystem på nätet.

För betaltjänstleverantörerna gäller särskilda regler. De måste vara registrerade i sitt etableringsland och hos Europeiska bankmyndigheten (EBA). I de nationella registren en kan du kontrollera om din betaltjänstleverantör är godkänd.

Värdbaserad eller integrerad?

Liksom för webbplatser kan du välja om webbutikens betalningsinfrastruktur ska finnas på en sida där betaltjänstleverantören står som värd eller om den ska vara integrerad i din egen webbplats:

  • I den värdbaserade lösningen sörjer betaltjänstleverantören för rätt säkerhetsnivå. Det vinner du tid på, eftersom du inte behöver bry dig om säkerhetsuppdateringar och regelverk.
  • Alternativt kan du välja en integrerad lösning eller ett programmeringsgränssnitt (API) som ger dig mer flexibilitet och kontroll över din betalningssida. Denna lösning kräver dock mer it-kunskaper och du måste själv hantera säkerhetsuppdateringar och se till att du följer gällande regler.

Genom att använda en betaltjänstleverantör kan du också vara säker på att det har vidtagits säkerhetsåtgärder för att sörja för säkra betalningar, t.ex. stark kundautentisering och åtgärder för att förhindra betalningsbedrägerier.

Alla betaltjänstleverantörer tar betalt per transaktion. Det kan röra sig om ett fast belopp per transaktion eller en procentandel av transaktionsbeloppet. Du får inte ta ut en transaktionsavgift från din kund utan att tydligt informera om detta i samband med betalningen. Du får inte heller ta ut en högre avgift än du själv betalar.

Respektera dina kunders rättigheter

Genom att komma överens om betalningen ingår du och kunden ett avtal. Se till att fullgöra följande skyldigheter under hela försäljningsprocessen:

  • Informera kunden redan i början av beställningsprocessen om de betalningsalternativ som du erbjuder.
  • Ange den totala kostnaden för varan/tjänsten och eventuella betalningsavgifter som tillkommer.
  • Kunden kan vägra att betala avgifter eller andra kostnader som inte tydligt anges innan beställningen görs.
  • Be om kundens samtycke till betalningar utöver det överenskomna priset. Tänk på att förkryssade rutor för betalning av extra tjänster är förbjudna enligt lag.
  • Ta inte ut mer av kunden än vad det erbjudna betalningssättet kostar dig.
  • Du får inte ta betalt för att svara på kundernas begäran om grundinformation om deras betalningstransaktioner.

Varning

Om du använder en betaltjänstleverantör och det förekommer icke auktoriserade betalningstransaktioner och fakturerings- eller handläggningsfel, då är betaltjänstleverantören skyldig att omgående ersätta kunden för den obehöriga transaktionen.

När kunden har bekräftat betalningen, bör du skicka ett e-postmeddelande för att bekräfta transaktionen. Beroende på typ av en kan du behöva tillhandahålla olika typer av upplysningar.

Läs mer om kundernas rättigheter på vår sida om kunder.

Skatter och moms

Onlineförsäljning betyder också att du måste fullgöra dina skyldigheter när det gäller skatter och moms (mervärdesskatt). Olika regler gäller beroende på vem du säljer till, vad du säljer och var. Se till att följa reglerna i det land där momsen ska betalas och att du tillämpar rätt skattesats (vanlig eller reducerad skattesats eller nollskattesats).

Du bör också kontrollera om du ska betala punktskatter. Läs mer om skattskyldigheter i samband med e-handel.

EU-lagstiftning

Behöver du hjälp från våra rådgivningstjänster?

Kontakta våra hjälp- och rådgivningstjänster

Har du frågor om att göra affärer utomlands, till exempel exportera eller expandera i ett annat EU-land? Enterprise Europe Network kan ge dig gratis rådgivning.

Du kan också använda vårt hjälptjänstsökare för att hitta rätt hjälp- eller rådgivningstjänst.

Senast kontrollerat: 10/10/2024
Dela denna sida
  翻译: