Deltidsarbete
Lika anställningsvillkor
Dina deltidsanställda ska ha samma anställningsvillkor som dina heltidsanställda i fråga om lön, semester, uppsägningstid och andra rättigheter och förmåner som är knutna till anställningen. Anställningsvillkoren ska tillämpas proportionellt i förhållande till heltidsanställda. En deltidsanställd som till exempel arbetar hälften så många timmar som en heltidsanställd ska få hälften så många semesterdagar.
Exempel från verkligheten
Lika möjligheter till utbildning och proportionell lön
Albena studerar på universitetet och arbetar samtidigt deltid på ett kafé för att kunna betala sina studier. Arbetsgivaren erbjuder henne proportionell lön och lika möjligheter till utbildning och följer EU:s regler som skyddar deltidsanställda från diskriminering på grund av deras arbetstid.
Exempel från verkligheten
Flexibilitet och proportionella fördelar
Milano jobbar som bartender på en populär nattklubb på helgerna. Tack vare sina flexibla arbetstider kan han jobba med sin musik under veckorna. Nattklubben följer EU:s regler genom att ge honom proportionella fördelar och möjlighet att delta i kurser tillsammans med de heltidsanställda.
Ändrad arbetstid
Du ska i möjligaste mån försöka tillmötesgå dina anställdas önskemål om att
- gå ner till deltid
- gå upp till heltid
- arbeta fler timmar
Du får inte säga upp en anställd som vägrar att gå från deltid till heltid eller tvärtom.
Exempel från verkligheten
Nya friska krafter
Hotellchefen Oskar bad om att få gå ner till deltid för att kunna vara mer med sin familj. Hans arbetsledare förstod honom, godkände ändringen och såg till att en biträdande chef täckte upp de resterande timmarna. Den här flexibla strategin hjälpte inte bara Oskar utan gjorde det också möjligt för hotellet att få in nya friska krafter och stärka lagandan.
Läs mer om anställningsvillkor och deltidsarbete i olika EU-länder: