İş Hayatımızı Yeniden Şekillendiren Sessiz Dönüşümler
Merhabalar! Yine hayatlarımız hareketli, yine kimse yerinde durmak bilmiyor. İkimiz de geçtiğimiz haftalarda ne yaptık, hayatımızda neler değişti diye düşündüğümüzde “hiçbir şey olmadı ki” cümlesiyle karşılaştık. Fakat eminiz ki farkında olmasak da çok şey oldu, yeni kapılar açıldı 🙂
Bu sayıda iş hayatındaki sessiz trendleri derledik, TOM Fellowship’i arkadaşımız Yiğit’ten dinledik ve Mert Susur’un son üretimi Yazılımcılıkta Kariyer Yolu’nu sizlerle paylaşmak istedik. Detaylı bilgi ve ilgili linkler için aşağı doğru kaydırıp bülteni okumaya devam edebilirsiniz!
Geçtiğimiz iki haftada aramıza katılan yaklaşık 350 kişi, sizi aramızda görmekten çok mutluyuz 🎁
LinkedIn ve Substack üzerinden Kariyer Z’ye abone olabilir, bizi sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak destekleyebilirsiniz!
Kariyer Z’nin 14. sayısına hoş geldiniz! 🧡
Sayı 14: Değişim fısıltıları
Geçtiğimiz sayılardan birinde “sessiz istifa” üzerine uzunca konuşmuştuk. Hâlâ okumadıysanız sizi buraya alalım. O sayıdan bu güne kadar birçok yeni terim daha eklendi. “QuitTok, quiet firing, quiet constraint” ve “quiet promotion.” Terimlerin çoğunun ortak noktası ise “quiet” yani sessiz olmaları. Hayatımıza yeni giren bu terimlerden kısaca bahsetmek istedik.
QuitTok
Bir TikTok kullanıcısı işinden ayrılma kararını işverenine açıklarken kendini kayda alıp paylaşıyor. Video milyonlarca görüntülenme aldıktan sonra bir akım haline dönüşüyor, insanlar işten ayrılma kararlarını ya da o anları daha fazla paylaşmaya başlıyorlar.
Daha fazla diyorum çünkü daha önce de bu şekilde yayınlanan videolar olmuştu. Örneğin 2021 Haziran’da McDonald’s çalışanları aynı anda istifa ettikleri videolarını yayınlamışlardı. O zamanlarda pek ses getirmese de şu an bu akım fazlaca büyümüş durumda.
ABD’deki işten ayrılma oranları son yirmi yılın en yüksek seviyesinde seyretmeye devam ediyor. Bu nedenle “the Great Resignation” sosyal medya trendlerini de yakından etkiliyor. “#quitmyjob”, “#iquitmyjob” ve “#quittok” hashtag’leri milyonlarca görüntülenme almaya devam ederken, iş dünyasının farklı bir boyutuna şahit oluyoruz.
İnsanların işten ayrılma süreçlerini, bu kararı nasıl ve neden aldıklarını, o anki duygu durumlarını ve sonrasında nasıl hissettiklerini paylaşmalarının; şu anda böyle bir karar alma aşamasında olan insanlar için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bazen, içinde kaybolduğumuz duygu ve düşüncelerin sadece bize özel olduğunu, kötü şeylerin hep bizim başımıza geldiğini düşünebiliyoruz. Bu tarz paylaşımlar aslında “dünyamızın” sandığımızdan çok daha büyük olduğunu gösteriyor. -Beyza
Quiet Firing
“Sessiz işten çıkarma” olarak da betimleyebileceğimiz “quiet firing” yine son zamanlarda sıkça duyduğumuz terimlerden birisi olmaya başladı. Şimdilerde ismini yeni yeni duyuyor olsak da aslında birçoğumuza tanıdık gelebilecek bir açıklaması var: yöneticilerin pasif agresif davranışlar sergileyerek çalışanların istifa etmelerini sağlamak. Yani “ben seni kovmuyorum, sen kendin istifa ediyorsun” taktiği de diyebiliriz.
“Sessiz istifa”nın tam zıttı, işyerlerinde huzursuzluğun meyvelerinden birisi…
Sürekli en sevmediğiniz görevleri yapmak zorunda bırakılıyorsak, belirli toplantılardan dışlanıyorsak, kaçırılmaması gereken e-postalara eklenmiyorsak veya kaldırabileceğimizden çok daha fazla iş yükü ile karşı karşıya bırakılıyorsak bu noktada “sessiz işten çıkarma”nın izleriyle çoktan karşılaşmışız demektir.
Çalışan gelişiminin desteklenmemesi, hedefler ve performans hakkında geri bildirim verilmemesi ve yöneticilerin yeterince bireyselleştirilmiş takdir sunmaması da yukarıdaki maddelere ekleyebileceğimiz, bizi “sessiz işten çıkarma” ile karşı karşıya bırakabilecek faktörlerden bazıları.
Özellikle covid-19 sonrası “overwork” ve buna bağlı olarak “burnout” sıkça karşılaştığımız sorunlardan. Bu yazıda da Cloey Callahan bir çalışanın bu nedenlerden dolayı işinden ayrıldıktan sonra onun yerine beş kişiyi işe alınmasından bahsetmiş. Yazının tamamını okumak istersek buradan!
Quiet Constraint
İş yerlerindeki iletişim sorunlarının birçok nedeni olabiliyor. Buna bir örnek olarak da çalışanların iş arkadaşları arasında bilgi paylaşım ve aktarımının eksik olması veya engellenmesi verilebilir.
Bireyler kendilerinde var olan bilgileri paylaşmaktan çekinebilirler. Bunun nedenlerinden birisi bireye bağlı olarak bencil nedenler olabilir. Yani kedisinde olan bilgiyi sadece kendi çıkarları için paylaşmaktan kaçınabilir. Bazen iş yerinde birisine bir şey sorarız ve sorumuz uzay boşluğunda yankılanır da bir cevap bulamaz ya, o şekilde.
Bir başka neden de çalışanların iş ortamında rahat hissetmemeleri olarak gösteriliyor. Tamamen uzaktan çalışma dönemi sonrasında en büyük darbelerden birisini de ofiste çalışma düzeni aldı. Bu nedenle bazen çalışma kültürüne adapte olmak, özellikle de kariyerinin henüz başında olan bizler için zorlayıcı olabiliyor.
Zoom’da alınan bir toplantıda “bunu söylemesem de olur” şeklinde düşünüp aslında yararlı olabilecek bilgileri paylaşmayabiliyoruz. Çekingen olmak veya bulunduğumuz ortamdaki insanları tepkilerini anlayabilecek kadar tanıyamamak bu durumu besleyen bir düşünce. Öyle ki çalışanların %58’i iş arkadaşlarına fayda sağlayabilecek değerli bilgilere sahip olduklarını, ancak her zaman paylaşmadıklarını belirtmiş. Araştırma ilgimizi çektiyse buraya!
Bütün bunların yanında ben de bu konudaki fikrimi paylaşmak istiyorum! Bu içeriği üretmek için okuduğum kaynakların çoğunda karşılaşmadım, bu nedenle biraz göz ardı edildiğini düşünüyorum: fikirlerimizin veya elimizde olan bilgilerin değersiz olduğunu düşünmek, diğer bir deyişle “benim fikrimin ne önemi var ki!” Bu noktada bizi değerli, takımın olmazsa olmaz bir elementi olduğumuzu hissettirecek, iş verenimizden gelecek aksiyonlar çok önemli çünkü bazen, gerçekleştirilmeyecek olsa bile bazı fikirleri tartışmak, fikri sunan kişi için çok büyük önem taşıyabiliyor. -Beyza
Quiet Promotion
Şimdiye kadar konuştuğumuz “quiet” olan kavramların hepsi birbirini besliyor bir noktada ama sanırım “quiet promotion” fark etmesi en uzun süren konsept diyebiliriz. İş arkadaşlarımızdan birisi işten ayrıldıktan sonra ortada kalan iş gücü açığının bir şekilde kapatılması gerekiyor. Tabii ki bunu en hızlı ve maliyetsiz yoldan yapmak isteyen işverenimiz farkında olarak ya da olmayarak bu boşluğu bizimle doldurabilir.
İşte bu sürecin adı “quiet promotion” yani sessizce terfi ettirilmek. Fakat sürekli olarak yaptığımız iş miktarı ve aldığımız sorumluluk artarken ne ünvanımız ne de aldığımız maaş değişir. İşte bu nokta aldığımız terfiyi sessiz kılan nokta.
Ha bir de artan iş yükümüzü sorguladığımız zaman “sana inisiyatif alman veya kendini kanıtlaman için bir fırsat sunuyoruz” gibi bir cevapla karşılaşmak da mümkün. Bu noktada iş tanımımızı gözden geçirip bize verilen sorumluluklar bu tanımın içerisinde kalıyor mu diye kontrol edebiliriz. Böylelikle itiraz ettiğimiz konular için güçlü bir dayanağımız olur.
Zaman içinde artırılan iş yükü bir süre sonra burnout’a ya da işten ayrılmaya neden olabilir. Böyle bir durumla kimse karşılaşmak istemez fakat JobSage’in anketine göre çalışanların %78’i ek ücret almadan iş yükünün arttığını, %67’si ise şirketten ayrılan arkadaşlarının işlerini üstlendiğini belirtmiş. Sessiz terfi içeriğinin devamına buradan ulaşabiliriz
LinkedIn tarafından öneriliyor
TOM Fellowship Başvurularını Kaçırmayın!
TOM Fellowship, 9 aylık uluslararası liderlik programı! Teknoloji ile yenilikçiliği kullanarak engelli bireyler, yaşlılar ve dezavantajlı gruplara yardımcı olmayı hedefleyen öğrencilere destek sunuyor.
Türkiye’de ilk kez Sabancı Üniversitesi’nde uygulamaya konulan programı, hem programın fellow’u hem de bizim çok değerli dostumuz olan Yiğit Karataş 'tan istedik! 💜
“Tikkun Olam, insan olarak her birimizin dünyayı daha iyi bir yer haline getirme yükümlülüğüne atıfta bulunan İbranice bir kavram. İsrail merkezli oluşturulup tüm dünyaya sıçrayan Tikkum Olam Makers (TOM) fellowship programı ise tüm dünyada maker kültürü ile iyiliği çoğaltabileceğimiz bir ekosistem örüyor.”
“Özellikle 3D Yazıcıların yaygınlaşması ile kolaylıkla uygulanabilir çözüm modelleri TOM üretici kütüphanesine kazandırılıyor. Bu dijital kütüphanede engelli, yaşlı, çocuk veya özel ihtiyaç sahibi bireyleri odağına alan birçok çözüm bulunuyor. Ekosistemde Harvard, MIT, Princeton, Stanford, UCLA gibi dünya klasmanındaki birçok üniversitenin lisans ve yüksek lisans seviyesindeki öğrencileri fellow olarak yer alıyor. Çok kültürlü ve niş yetkinliklere sahip seçkin bir insan havuzuna sahip, bu ekosistemin Türkiye’de de büyüyerek çarpıcı işler çıkarılabileceğine inanıyoruz.”
Detaylı bilgi ve başvurular buradan! Deneyimini bizimle paylaştığın için çok teşekkürler Yiğit Karataş 💜
Yazılımcılıkta Kariyer Yolu
Kariyerimizde ilerlerken çeşitli kaygılar, zorluklar veya kısıtlamalar ile karşılaşabiliyoruz. Mert S. , kendi deneyimlerinden yararlanarak yazılımcılar için bir sonraki adımlarını kolaylaştıracak bir kitap hazırlamış!
Yurt dışında iş arama süreçleri, kariyerlerinizde hangi yolların önünüzde olduğu ve mülakat süreçleri gibi birçok içeriği bulabileceğiniz kitaba buradan ulaşabilirsiniz. Böylelikle kariyerinizde daha bilinçli ve güçlü adımlarla ilerleyebilirsiniz.
Ayrıca, Mert’in harika bültenine de değinmeden geçmek istemedik: Ürün Geliştirici Kütüphanesi. Bu bülten, ürün geliştirme süreçlerine dair bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı, her hafta güncellenen zengin bir kaynak sunuyor. Göz atmanızı tavsiye ediyoruz :)
Bizim Duyduklarımız Sizin Duymanızı İstediklerimiz
Öne Çıkan İş İlanları
Zone Out
Zaman zaman dönüm noktalarından, hayatımızdaki önemli olaylardan bahsediyoruz Z’de. Bu kez de Türkiye için çok önemli olan bir süreçteyiz. Yaklaşan seçim günü bazılarımız için çok gergin, bazılarımız için ise çok heyecanlı olabilir. Herkesten oy kullanmalarını rica ediyor, ilk kez oy kullanacak arkadaşlarımızın heyecanına ortak oluyoruz.
Ben burada gelecek hafta oy kullanacağım bu nedenle seçim bir hafta erken başlıyor benim için, öncesinde de sizinle paylaşmak istedim 🏃🏻 ♀️
Maalesef ki bu gibi önemli ve birçok insanı ilgilendiren süreçlerde çok fazla bilgi kirliliği, yanlış haber, dezenformasyon ve çarpıtma ile sıkça karşılaşıyoruz. Bütün bunlardan kaçınmak için Teyit’i takip etmenizi öneriyorum!
Özellikle günümüz siyasetçilerinin demeçlerini inceledikleri, website’lerinin sol üst köşesinde yer alan “Demeç Kontrolü” kısmını incelemek çok yararlı olacaktır. Sonuçta birileri bir şeyler anlatıyor, bizler de buna maruz kalıyoruz.
Ayrıca çeşitli nedenlerden dolayı kayıtlı adresinden uzakta olan arkadaşlarımız için ise çeşitli inisiyatifler yol masraflarını karşılamak için destek sağlıyor. İhtiyacınız varsa kontrol etmeniz yararlı olabilir.
Faydalandığımız Kaynaklar ve İleri Okumalar
“Quiet Constraint” and Why Knowledge Sharing and Digital Engagement are Key to Employee Success - James Micklethwait
WorkLife's Quiet Workplace Guide - Cloey Callahan
Kariyer Z’nin destekçileri arasına katılabilirsiniz!
Topluluğumuzda (çok yakında) ve e-posta bültenimizde yer alan içeriklerin tamamı genç yetenekler için ücretsiz olarak hazırlanmaktadır.
Bizi desteklemek isterseniz bunun birkaç yolu var:
Herhangi bir yorumunuz, geri bildiriminiz varsa veya bizimle iletişime geçmek istiyorsanız bize buradan ulaşabilirsiniz. Abone olduğunuz için teşekkürler.
LinkedIn | Twitter | Instagram | Newsletter
Digital Product & Process Lead - Vodafone
1y🫶🏽🤓