Soțul/soția și copiii provenind din UE

Ca cetățean al UE, vă puteți alătura soțului/soției în altă țară din UE, fie ca urmare a propriilor drepturi care vă revin în baza legislației UE, fie ca urmare a faptului că vă aflați în întreținerea soțului/soției. Informațiile de pe această pagină se aplică, de asemenea, copiilor și nepoților care sunt cetățeni ai UE și li se alătură membrilor de familie în străinătate.

Șederea în baza propriilor drepturi

Ca cetățean al UE, aveți dreptul de a vă muta în orice țară din UE cu scopul de a lucra, de a studia, de a căuta un loc de muncă sau de a vă pensiona acolo.

Puteți sta în altă țară din UE pe o perioadă de maximum 3 luni fără a vă înregistra acolo, dar s-ar putea să fie nevoie să vă semnalați prezența. Singura cerință este să dețineți o carte națională de identitate sau un pașaport valabil. Dacă doriți să rămâneți în altă țară mai mult de 3 luni, s-ar putea să fie nevoie să vă înregistrați reședința.

În multe țări din UE, trebuie să aveți permanent asupra dumneavoastră cartea de identitate sau pașaportul. În aceste țări, ați putea fi amendat sau reținut temporar dacă vă uitați documentele de identitate acasă, dar nu puteți fi obligat să vă întoarceți în țara de origine doar din acest motiv. Aflați mai multe despre expulzare.

Dacă ați locuit legal în altă țară din UE, timp de 5 ani, continuu, primiți automat dreptul de ședere permanentă.

Șederea ca persoană aflată în întreținere

Dacă nu intenționați să lucrați, să vă căutați un loc de muncă sau să studiați în noua țară din UE, vă puteți totuși alătura soțului/soției/partenerului înregistrat, ca persoană aflată în întreținere.

Avertisment

Unele țări din UE nu recunosc parteneriatele civile și înregistrate ca fiind echivalente cu căsătoria, așa încât s-ar putea să nu vă considere persoană aflată în întreținere. În acest caz, verificați drepturile de ședere și condițiile aplicabile altor rude.

Aflați mai mult despre recunoașterea parteneriatelor civile în Europa.

Înregistrarea

După 3 luni de ședere în noua țară din UE, va trebui să vă înregistrați reședința acolo.

În acest sens, va trebui să mergeți la primărie sau la poliție și să prezentați următoarele documente:

  • cartea de identitate sau pașaportul, în curs de valabilitate
  • certificatul de înregistrare al soțului/soției/partenerului înregistrat sau altă dovadă a șederii în țara respectivă
  • dovada legăturii de rudenie cu dumneavoastră (de ex., un certificat de căsătorie)
  • pentru partenerii necăsătoriți, dovada menținerii unei relații pe termen lung și durabile cu dumneavoastră

Nu vi se poate cere niciun alt document.

Certificatul de înregistrare va fi emis imediat.

Taxe

Certificatul de înregistrare nu trebuie să coste mai mult decât cartea de identitate sau documentele similare care li se eliberează cetățenilor țării gazdă.

Valabilitate

Certificatul de înregistrare este valabil pe termen nelimitat (nu trebuie să fie reînnoit), dar orice schimbare de adresă trebuie comunicată autorităților locale.

Unde și cum trebuie să vă înregistrați în funcție de țară

Aflați unde și cum îi puteți înregistra pe membrii de familie provenind din UE în țara dumneavoastră gazdă:

Dacă țara gazdă solicită acest lucru, puteți fi amendat, dar nu expulzat, dacă:

  • nu vă înregistrați reședința
  • nu aveți tot timpul asupra dumneavoastră certificatul de înregistrare și cartea de identitate/ pașaportul.

Dacă aveți probleme cu obținerea unui certificat de înregistrare, puteți apela la serviciile noastre de asistență Deschideți ca link extern .

Ce se întâmplă cu drepturile dumneavoastră de ședere în caz de divorț?

Dat fiind faptul că sunteți cetățean al UE, în cazul unui divorț de partenerul dumneavoastră, nu vă este afectat dreptul de a sta în țara gazdă dacă îndepliniți condițiile de ședere în baza propriilor drepturi.

Verificați condițiile și formalitățile pentru:

Dacă nu intenționați să lucrați sau să studiați în țara gazdă din UE, trebuie să dovediți că aveți asigurare medicală completă și resurse suficiente.

Ce se întâmplă cu drepturile dumneavoastră de ședere, dacă soțul/soția decedează?

Dacă soțul/soția sau partenerul înregistrat lucra sau desfășura activități independente în altă țară din UE și a decedat înainte de a obține dreptul de ședere permanentă, puteți obține permisiunea de a rămâne permanent în țara gazdă din UE:

  • dacă soțul/soția sau partenerul înregistrat a decedat din cauza unui accident de muncă sau a unei boli profesionale sau
  • dacă, la momentul decesului soțului/soției/partenerului înregistrat, locuiați continuu în țara respectivă de cel puțin 2 ani

Cererea de părăsire a teritoriului țării și expulzarea

Puteți locui în altă țară din UE atâta timp cât îndepliniți condițiile de ședere. În caz contrar, autoritățile naționale vă pot cere să părăsiți țara.

În cazuri excepționale, puteți fi expulzat din motive de ordine sau de securitate publică, dar numai dacă autoritățile pot dovedi că reprezentați o amenințare serioasă.

Cererea de părăsire a teritoriului sau decizia de expulzare trebuie să vi se comunice în scris. Ea trebuie să includă toate motivele invocate și informații privind căile de atac pe care le aveți la dispoziție și data până la care se poate contesta decizia în cauză.

Reședința permanentă

Ca membru de familie aflat în întreținere, aveți dreptul de ședere permanentă chiar dacă nu lucrați și aveți nevoie de sprijin pentru venit. Ar trebui să beneficiați de aceleași drepturi, prestații și avantaje ca și cetățenii țării respective.

Aflați cum puteți obține un permis de ședere permanentă care să vă ateste dreptul de a locui acolo necondiționat.

Întrebări şi răspunsuri

Legislația UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Ultima verificare: 16/12/2024
Partajați această pagină
  翻译: