Brevete

Drepturile dumneavoastră

Dacă vă brevetați o invenție, obțineți drepturi exclusive asupra sa pentru o anumită perioadă (de obicei, 20 de ani). În această perioadă, nimeni nu are voie să producă, să utilizeze, să ofere spre vânzare, să vândă sau să importe produsul protejat de brevet sau să practice procesul pe care îl protejează brevetul fără permisiunea dumneavoastră. Puteți în schimb să acordați cuiva permisiunea de a utiliza invenția prin intermediul unui acord de licență pentru brevet sau să vindeți brevetul altcuiva.

Avertisment

Rețineți că, dacă există un brevent anterior care protejează o tehnologie mai largă pe care invenția dumneavoastră doar o îmbunătățește, de exemplu, deținerea brevetului pentru invenția dumneavoastră nu vă permite neapărat să o utilizați.

Ce protejează un brevet

Brevetul vă protejează invențiile tehnice – produse sau procese din orice domeniu tehnologic care sunt noi, implică o etapă inventivă și au aplicare industrială. În Europa se aplică totuși unele excluderi. De exemplu, nu se pot breveta programe informatice, descoperiri în materie de metode de afaceri, teorii științifice, procedee pentru tratamentul terapeutic sau chirurgical al corpului uman și animal, soiuri de plante și rase de animale.

Pentru a afla dacă s-a brevetat deja o invenție asemănătoare cu a dumneavoastră, citiți întrebările și răspunsurile despre căutarea de brevete Deschideți ca link extern publicate de Oficiul European de Brevete Deschideți ca link extern și consultați baza de date Espacenet Deschideți ca link extern .

Cum se înregistrează un brevet

Pentru a obține un brevet, invenția dumneavoastră trebuie să îndeplinească anumite criterii, de exemplu să fie nouă și să implice o etapă inovatoare. Începeți prin a depune o cerere de brevet la oficiul de brevete relevant. Oficiul o va examina și va decide dacă să acorde brevetul sau să respingă cererea.

Dacă aveți nevoie de protecție în mai multe țări europene, aveți două opțiuni principale:

  • Brevetul european – opțiunea tradițională. Depuneți cererea de brevet european la Oficiul European de Brevete (OEB). Dacă primiți un brevet european, trebuie apoi să îl „validați” la oficiul național de brevete din fiecare țară în care solicitați protecție. Fiecare țară poate avea propriile cerințe (traduceri, taxe etc.). În prezent, un brevet european poate acoperi până la 44 de țări.
  • Brevetul unitar. Pentru orice brevet european acordat de la 1 iunie 2023, puteți alege și noul sistem de brevete unitare, solicitând atribuirea unui „efect unitar” brevetului respectiv. În prezent, acest tip de brevet vă oferă acoperire în 18 țări ale UE (iar numărul va crește în viitor). Avantajul acestui sistem este că nu mai trebuie să îndepliniți cerințe naționale de validare. În plus, el presupune o singură taxă anuală de menținere percepută de OEB, în loc de taxe separate în fiecare țară. Pentru țările care nu participă la sistemul de brevete unitare, trebuie să parcurgeți în continuare procesul tradițional de validare.
  • Dacă aveți nevoie de protecție la nivel internațional, puteți depune o „cerere internațională” în temeiul Tratatului de cooperare în domeniul brevetelor (cunoscută și sub denumirea de „cerere în temeiul TCB”), pentru a solicita protecție în până la 158 de țări. După „faza internațională” de 30 de luni, în care veți primi feedback cu privire la brevetabilitatea invenției dumneavoastră, puteți alege să continuați și să solicitați brevete la oficiile naționale sau regionale de brevete care se potrivesc cel mai bine obiectivelor dumneavoastră.

Consultați și

Protecția prin brevete în UE

Alegeți o țară pentru a citi informații furnizate de autoritățile naționale.

Mai multe informaţii

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Serviciul de asistență în materie de proprietate intelectuală (PI)

Serviciul european de asistență în materie de proprietate intelectuală sprijină IMM-urile transfrontaliere și activitățile de cercetare pentru a gestiona, disemina și valorifica tehnologiile, alte drepturi de proprietate intelectuală (PI) și active de PI la nivelul UE.

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Enterprise Europe Network (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Puteți utiliza instrument de găsire servicii de asistență pentru a găsi ajutorul potrivit pentru dumneavoastră.

Ultima verificare: 08/01/2025
Partajați această pagină
  翻译: