Drepturi de ședere pentru pensionari
Ca cetățean european, puteți locui în altă țară din UE dacă aveți:
- asigurare completă de sănătate în țara gazdă
- suficiente venituri pentru a trăi acolo fără a avea nevoie de sprijin financiar.
Veniturile ar putea proveni din pensii, dacă sunteți pensionar, sau din orice altă sursă.
Semnalarea prezenței și înregistrarea reședinței
În primele 3 luni de ședere în alt stat membru, în calitate de cetățean al UE, nu aveți obligația de a depune o cerere de ședere care să confirme faptul că aveți dreptul de a locui pe teritoriul acestei țări. Însă, în unele țări din UE, s-ar putea să se aplice obligația de a vă semnala prezența încă de la sosire.
După 3 luni de la sosirea pe teritoriul țării respective, este posibil să vi se ceară să vă înregistrați reședința pe lângă autoritățile locale (în general, poliția sau primăria), care vă vor emite un certificat de înregistrare.
Aveți nevoie de o carte de identitate sau de un pașaport valabil și de:
- dovada că aveți asigurare completă de sănătate
- dovada că vă puteți întreține singur, fără a fi nevoit să solicitați ajutor pentru venit – resursele pot proveni din orice sursă.
Mi se poate cere să părăsesc țara sau pot fi expulzat?
Puteți locui în altă țară din UE atâta timp cât îndepliniți condițiile de ședere. În caz contrar, autoritățile naționale vă pot cere să părăsiți țara.
În cazuri excepționale, puteți fi expulzat din motive de ordine sau de securitate publică, dar numai dacă autoritățile pot dovedi că reprezentați o amenințare serioasă.
Cererea de părăsire a teritoriului sau decizia de expulzare trebuie să vi se comunice în scris. Ea trebuie să includă toate motivele invocate și informații privind căile de atac pe care le aveți la dispoziție și data până la care se poate contesta decizia în cauză.
Reședința permanentă
Dacă ați locuit legal în altă țară din UE timp de 5 ani, continuu, îndeplinind condițiile de ședere, primiți automat dreptul de ședere permanentă. Aceasta înseamnă că puteți sta în țara respectivă cât timp doriți.
Continuitatea șederii nu este afectată de:
- absențe temporare (mai puțin de 6 luni pe an)
- absențe mai mari justificate (de exemplu, efectuarea serviciului militar obligatoriu)
- o absență de 12 luni consecutive justificată de motive importante, cum ar fi sarcina și nașterea, o boală gravă, muncă, formare profesională sau detașarea în altă țară.
Vă puteți pierde dreptul de ședere permanentă dacă locuiți în afara țării pe o perioadă mai mare de 2 ani consecutivi.