Ce sunt profesiile reglementate?

În general, profesiile reglementate sunt acele profesii pe care nu le puteți practica decât dacă dețineți o anumită diplomă care dă acces la profesie, dacă ați trecut o serie de examene specifice (cum ar fi cele organizate de stat) și/sau dacă v-ați înregistrat într-o organizație profesională.

Dacă profesia dumneavoastră este reglementată în țara din UE în care doriți să o practicați, este posibil să trebuiască să obțineți recunoașterea calificărilor dumneavoastră profesionale în țara respectivă.

Avertisment

Profesiile reglementate sunt diferite de la un stat membru la altul. Puteți consulta baza de date a profesiilor reglementate en pentru a afla dacă profesia dumneavoastră este reglementată în țara din UE în care vă mutați.

Cum să utilizați baza de date a profesiilor reglementate

  • Selectați țara din UE în care ați primit calificarea și țara din UE în care doriți să lucrați
  • Căutați denumirea profesiei în limba dumneavoastră maternă

Dacă profesia pe care doriți să o practicați nu apare, este posibil să nu fie reglementată în țara respectivă.

Dacă nu găsiți nicio informație despre profesia dumneavoastră în baza de date, puteți lua legătura cu unul dintre punctele de contact pentru recunoașterea calificărilor profesionale bg din țara în care doriți să lucrați. Consilierii vă pot ajuta să înțelegeți normele care se aplică în cazul dumneavoastră.

Pentru recunoașterea calificărilor profesionale asociate anumitor profesii – jurist, controlor de trafic aerian, pilot etc. en – se aplică norme UE specifice.

Verificați dacă trebuie să solicitați recunoașterea calificărilor profesionale și ce tip de cerere trebuie să depuneți.

V-ați obținut calificarea profesională într-o țară a UE?

Care este situația dumneavoastră?

Dacă v-ați obținut calificarea într-o țară din afara UE și doriți să lucrați într-un stat membru al UE, trebuie să obțineți recunoașterea calificării în statul respectiv. În acest caz, cererea de recunoaștere profesională face obiectul normelor naționale.

Dacă doriți să vă mutați în altă țară din UE după ce ați lucrat deja cel puțin 3 ani în țara din UE care v-a recunoscut prima oară calificările, puteți solicita recunoașterea calificărilor în aceleași condiții ca și persoanele care le-au obținut într-o țară din UE.

Pentru a dovedi că aveți experiența necesară pentru a vă exercita profesia, vi se poate cere să prezentați un certificat eliberat de țara din UE care v-a recunoscut pentru prima oară calificările. Acest lucru este valabil atât pentru cetățenii din UE, cât și pentru cei din afara sa.

Dacă sunteți medic, asistent medical generalist, moașă, medic dentist, farmacist, arhitect sau medic veterinar, calificările profesionale vă sunt recunoscute automat. Va trebui însă să depuneți o dovadă a calificărilor respective la autoritățile din statul în care vă mutați și să așteptați ca acestea să vă acorde permisiunea de a lucra.

Avertisment

Dacă formarea dumneavoastră nu îndeplinește cerințele minime pentru diploma pe care o dețineți în țara în care vă mutați, este posibil să nu puteți beneficia de recunoașterea automată, caz în care va trebui să solicitați recunoașterea calificărilor la fel ca pentru celelalte profesii reglementate.

În funcție de profesia dumneavoastră și de țara în care vă mutați, vi se poate cere să depuneți la autoritățile competente nu doar certificatele de competență profesională, ci și alte documente justificative.

Odată ce autoritățile naționale competente primesc documentele dumneavoastră, ele:

  • trebuie să confirme primirea în termen de 1 lună
  • vă pot solicita documente suplimentare
  • trebuie să ia o decizie în termen de 3 luni de la primirea documentelor dumneavoastră de certificare.

Dacă sunteți asistent medical generalist sau farmacist, puteți folosi cardul profesional european (EPC) – o procedură electronică mai rapidă și mai ușoară – pentru a vă depune documentele, pentru a urmări evoluția dosarelor online și pentru a reutiliza documente încărcate anterior.

Avertisment

Autoritățile din țara în care vă mutați nu au voie să vă solicite traduceri legalizate ale documentelor dumneavoastră de calificare.

Exemplu

Dacă vă cunoașteți drepturile, puteți economisi timp și bani

Katarina este farmacistă în Slovacia și vrea să lucreze în Austria. Autoritățile austriece i-au solicitat să prezinte traduceri legalizate realizate de un traducător austriac pentru toate documentele justificative.

Însă Katarina nu este obligată să furnizeze traduceri legalizate ale diplomelor, întrucât pentru anumite categorii de diplome (medic, asistent medical generalist, moașă, medic veterinar, medic dentist, farmacist sau arhitect) nu sunt necesare traduceri legalizate.

Înainte de a putea începe să vă practicați profesia, vi se poate cere să susțineți un test de limbă sau să deveniți membru al unei organizații profesionale din țara gazdă.

Nu este nevoie să solicitați permisiunea de a vă practica profesia și nici să demarați vreo procedură administrativă. Vă puteți practica profesia în noua țară din UE în aceleași condiții ca și cetățenii țării respective.

Avertisment

Există posibilitatea ca profesia dumneavoastră să nu fie reglementată în sine, dar să fie considerată parte a unei profesii reglementate.

Întrebați întotdeauna autoritățile țării în care vă mutați dacă profesia dumneavoastră este sau nu reglementată acolo. Personalul punctelor naționale de contact pentru recunoașterea calificărilor profesionale bg vă poate ajuta să aflați căror autorități trebuie să vă adresați.

Exemplu

Piotr este asistent medical pe ambulanță în Cehia, dar vrea să se mute și să lucreze pe un post similar în Germania. Negăsindu-și profesia în baza de date a profesiilor reglementate, a crezut că aceasta nu este reglementată în Germania. A contactat totuși autoritățile germane responsabile cu recunoașterea calificările profesionale, iar acestea i-au explicat că setul de calificări necesare asistenților de pe ambulanță din Germania ține de profesia de paramedic. Cum Piotr nu are calificarea necesară în acest domeniu, trebuie să efectueze un stagiu înainte de a putea lucra.

Trebuie să solicitați recunoașterea calificărilor în noua țară înainte să vă puteți practica profesia.

Verificați ce documente trebuie depuse când solicitați recunoașterea calificărilor profesionale.

Dacă sunteți fizioterapeut, ghid montan sau agent imobiliar puteți folosi cardul profesional european – o procedură electronică mai rapidă și mai ușoară – pentru a vă depune documentele, pentru a urmări evoluția dosarelor online și pentru a reutiliza documente încărcate anterior.

Înainte de a putea începe să vă practicați profesia, vi se poate cere să susțineți un test de limbă sau să deveniți membru al unei organizații profesionale din țara gazdă.

Întrebați întotdeauna autoritățile țării în care vă mutați dacă profesia dumneavoastră este sau nu reglementată acolo. Personalul punctelor naționale de contact pentru recunoașterea calificărilor profesionale bg vă poate ajuta să aflați căror autorități trebuie să vă adresați.

Exemplu

Dirk este un tânăr agent imobiliar olandez care s-a mutat recent în Austria. Profesia sa nu este reglementată în Olanda, așa că Dirk se aștepta să poată lucra ca agent imobiliar independent în Austria fără să îndeplinească vreo procedură administrativă. Însă, când a încercat să se înregistreze ca lucrător independent, i s-a spus că nu poate lucra ca agent imobiliar în Austria până nu își obține recunoașterea calificărilor. Această cerință i-a încetinit considerabil planurile.

Nu vi se cere să obțineți recunoașterea calificărilor profesionale decât pentru profesiile care au implicații asupra sănătății și siguranței. Totuși, înainte de a profesa, ar putea fi necesar să depuneți în țara în care mergeți o declarație prealabilă scrisă (pe hârtie sau electronic).

Pentru a putea obține recunoașterea calificărilor în noua țară, va trebui să dovediți că ați profesat în țara de origine timp de cel puțin 1 an din ultimii 10 ani.

Avertisment

Dacă profesia dumneavoastră reglementată ține de sănătate și siguranță și nu beneficiați de recunoaștere automată, este posibil ca autoritățile competente din țara gazdă să vă verifice calificările profesionale înainte de a vă permite să lucrați. În astfel de cazuri, nu puteți începe să profesați decât după ce primiți autorizarea lor formală.

De asemenea, dacă intenționați să continuați să furnizați temporar servicii în aceeași țară gazdă, s-ar putea să trebuiască să vă reînnoiți declarația anual.

Pentru a vedea dacă această cerință este aplicabilă în cazul dumneavoastră, adresați-vă punctului național de contact bg pentru calificări profesionale din țara gazdă.

Întrebați și ce alte documente ar putea fi necesare înainte de a depune declarația scrisă.

Înainte de a putea începe să vă practicați profesia, vi se poate cere să susțineți un test de limbă sau să deveniți membru al unei organizații profesionale din țara gazdă.

Exemplu

Risto este arhitect în Finlanda, dar își dorește să se mute în Italia. A verificat baza de date a profesiilor reglementate și a aflat ce formalități trebuie să îndeplinească și cărei autorități italiene trebuie să i se adreseze pentru profesia sa. Risto a contactat autoritatea în cauză și este acum pregătit să se mute.

Accesați mai jos informațiile naționale

Întrebări şi răspunsuri

Legislația UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Contactați administrațiile naționale

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Ultima verificare: 04/11/2024
Partajați această pagină
  翻译: