Condiții de angajare

Atunci când recrutați noi angajați, ar trebui să le furnizați un contract scris sau o declarație scrisă echivalentă care să le confirme condițiile de muncă. În mod ideal, ar trebui să le oferiți aceste informații înainte de a-și începe activitatea sau în prima zi de lucru. Totuși, acest termen variază în funcție de tipul de informații, după cum se arată mai jos.

Informații pe care trebuie să le furnizați angajaților între prima și a șaptea zi lucrătoare:

  • părțile semnatare ale contractului de muncă (angajator și angajat)
  • locul de desfășurare a activității – dacă acesta nu este fix, trebuie să precizați că angajatul va lucra în mai multe locuri și să indicați unde se află sediul firmei
  • titlul, gradul, categoria corespunzătoare locului de muncă sau fișa postului/o scurtă prezentare a sarcinilor de îndeplinit
  • data începerii contractului
  • durata preconizată, dacă este vorba de un contract temporar
  • salariul de bază inițial, frecvența cu care se efectuează plata, alte elemente componente ale remunerației.

Dacă programul de lucru este regulat sau previzibil:

  • durata zilei sau a săptămânii normale de lucru (numărul de ore)
  • orele suplimentare și compensarea acestora
  • modalitățile de schimbare a turelor.

Dacă programul de lucru este neregulat sau imprevizibil:

  • numărul de ore plătite garantate și remunerația pentru orele suplimentare
  • orele și zilele de lucru de referință
  • transmiterea unei notificări înainte de începerea unei sarcini de serviciu și comunicarea termenului-limită pentru anularea acesteia.

Informațiile pe care trebuie să le furnizați angajaților în termen de o lună de la prima zi lucrătoare:

  • pentru lucrătorii temporari, identitatea organizației/entității în care vor lucra
  • formarea oferită, dacă este cazul
  • numărul de zile de concediu anual plătit; dacă acesta nu poate fi indicat la începutul contractului, trebuie menționate procedurile utilizate pentru determinarea lui
  • prevederile contractelor colective de muncă, dacă este cazul
  • identitatea instituțiilor de securitate socială care reglementează contribuțiile sociale (dacă aceasta este responsabilitatea dumneavoastră în calitate de angajator).

În ceea ce privește concediile anuale, durata perioadelor de preaviz, timpul de lucru și remunerația, este suficient să faceți trimitere la legislația națională/regională și la dispozițiile administrative relevante.

Cerințe minime privind condițiile de muncă

Dacă angajatul trebuie să efectueze o perioadă de probă, aceasta nu trebuie să depășească șase luni. În cazul unui raport de muncă pe durată determinată, perioada de probă trebuie să fie proporțională cu durata preconizată a contractului și cu tipul de muncă. În cazul reînnoirii unui contract pentru aceeași funcție și aceleași sarcini, acesta nu trebuie să fie supus unei noi perioade de probă. În mod excepțional, țările UE pot stabili perioade de probă mai lungi în reglementările naționale, dacă acest lucru este justificat de tipul locului de muncă sau este în interesul lucrătorului.

În calitate de angajator, nu le puteți interzice lucrătorilor dumneavoastră să lucreze cu alți angajatori în afara timpului de lucru stabilit și nu vă puteți trata lucrătorii într-un mod mai puțin favorabil dacă fac acest lucru. Țările UE pot stabili condiții privind incompatibilitatea exercitării în paralel a unei alte activități profesionale, pe baza unor motive obiective precum sănătatea și siguranța, secretul comercial, integritatea serviciului public sau evitarea conflictelor de interese.

Dacă oferiți un contract cu un program de lucru neregulat, trebuie:

  • să îi furnizați angajatului ore și zile de referință prestabilite
  • să informați angajatul cu privire la o sarcină de serviciu într-un termen rezonabil stabilit în conformitate cu legislația, contractele colective de muncă sau practicile naționale.

Dacă una sau ambele cerințe nu sunt îndeplinite, angajatul are dreptul de a refuza sarcina de serviciu respectivă fără consecințe negative. Chiar și atunci când legislația națională vă permite să anulați o sarcină de serviciu fără a oferi o compensație, angajatul are dreptul la o formă de compensație în conformitate cu legislația, contractele colective de muncă sau practicile naționale, dacă anulați o sarcină de serviciu convenită anterior, după un termen rezonabil specificat.

Dacă legislația națională a țării dumneavoastră din UE permite utilizarea unor contracte de muncă la cerere sau similare și doriți să angajați personal cu astfel de contracte, este bine să știți că legislația națională a țării dumneavoastră trebuie să stabilească măsuri pentru a preveni abuzul și utilizarea incorectă a acestor contracte. De exemplu, legislația națională ar putea limita utilizarea și durata contractelor la cerere și a contractelor similare sau ar putea presupune existența unui contract cu un număr minim de ore plătite, care se va baza pe numărul mediu de ore lucrate într-o anumită perioadă.

După cel puțin șase luni de muncă și o perioadă de probă încheiată cu succes (dacă este cazul), angajatul poate solicita o formă de angajare cu condiții de muncă mai previzibile și mai sigure, dacă există această posibilitate. În termen de o lună de la introducerea solicitării, trebuie să îi oferiți lucrătorului respectiv un răspuns scris motivat. Țările UE pot limita frecvența acestor solicitări.

Dacă sunteți IMM sau angajator persoană fizică, în unele țări din UE ați putea avea la dispoziție până la trei luni și puteți da un răspuns oral la cererile similare ulterioare ale aceluiași lucrător, dacă justificarea rămâne neschimbată.

Dacă legislația europeană sau națională vă cere să le oferiți cursuri de formare angajaților dumneavoastră pentru îndeplinirea sarcinilor care le revin, trebuie să furnizați această formare gratuit. În plus, formarea trebuie să fie considerată timp de lucru și, dacă este posibil, să aibă loc în timpul programului de lucru.

În unele țări din UE, contractele colective de muncă încheiate în conformitate cu legislația națională ar putea stabili măsuri diferite de cele menționate mai sus, respectând, în același timp, principiile generale de protecție a angajaților. Unele țări din UE aplică norme simplificate în cazul angajaților care lucrează maximum 1 lună sau al celor care lucrează mai puțin de 8 ore pe săptămână.

Obligații de înregistrare

În calitate de angajator, trebuie să vă înregistrați la instituția de securitate socială din țara în care lucrează angajații, chiar dacă sediul firmei dumneavoastră nu se află acolo. Acest lucru stabilește prezența dumneavoastră în sistemul local de securitate socială.

De asemenea, trebuie să vă înregistrați angajații la instituția de securitate socială din țara în care lucrează. Înregistrarea garantează că aceștia sunt acoperiți de sistemul local de securitate socială.

Accesați mai jos informațiile naționale.

Legislația UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Consilierul dumneavoastră EURES

Consilierul dumneavoastră EURES vă poate informa cu privire la condițiile de muncă și, în același timp, vă poate oferi asistență pe parcursul procesului de recrutare în țara dumneavoastră sau într-o regiune transfrontalieră.

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Enterprise Europe Network (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Puteți utiliza instrument de găsire servicii de asistență pentru a găsi ajutorul potrivit pentru dumneavoastră.

Ultima verificare: 19/08/2024
Partajați această pagină
  翻译: