Personalul angajat prin agenții de muncă temporară
Condiții de muncă egale
Dacă angajați lucrători temporari, trebuie să le oferiți cel puțin aceleași condiții de bază ca și personalului angajat permanent. Este vorba, printre altele, despre condițiile referitoare la remunerare, durata timpului de lucru, orele suplimentare, pauze, perioadele de odihnă, schimbul de noapte, concedii și zile nelucrătoare. De asemenea, trebuie să le garantați același acces la facilitățile colective, precum cantinele, structurile de îngrijire a copiilor și serviciile de transport, cu excepția cazului în care există motive obiective pentru un tratament diferențial.
Trebuie să îi informați pe angajații temporari de îndată ce apare un post vacant. Dacă doriți, la încheierea contractului lor de muncă temporară, îi puteți recruta direct.
Derogări
În anumite circumstanțe, sunt permise derogări limitate:
- dacă lucrătorii temporari au un contract permanent cu agenția de muncă temporară și continuă să fie plătiți în perioada dintre contractele de muncă (derogare aplicabilă doar în ceea ce privește remunerarea în Irlanda, Ungaria și Malta)
- dacă legislația națională le permite sindicatelor sau altor parteneri sociali să încheie acorduri colective care prevăd derogări de la egalitatea de tratament, atâta timp cât aceste acorduri respectă protecția generală a lucrătorilor temporari.
Sănătate și siguranță
Trebuie să îi informați pe angajații temporari, înainte să înceapă să lucreze, în legătură cu posibilele riscuri pe care le presupune munca lor, oferindu-le inclusiv informații despre eventualele calificări speciale, competențele sau supravegherea medicală necesară.
Avertisment
În Belgia, Croația, Franța, Grecia, Polonia, Portugalia, Slovenia și Spania, lucrătorii temporari nu pot efectua anumite sarcini care sunt considerate deosebit de periculoase, cum ar fi cele care implică eliminarea azbestului, utilizarea de fumiganți, expunerea la radiații sau substanțe carcinogene, mutagene sau toxice.