TVA – norme și cote

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) este o taxă de consum care se aplică aproape tuturor bunurilor și serviciilor cumpărate și vândute pentru utilizare sau consum în UE.

La nivelul UE, există norme standard referitoare la TVA, dar aplicarea lor poate fi diferită de la o țară la alta. În majoritatea cazurilor, trebuie să plătiți TVA pentru toate bunurile și serviciile în toate etapele lanțului de aprovizionare, inclusiv vânzarea către consumatorul final. Aceasta înseamnă că se percepe TVA de la începutul până la sfârșitul unui proces de producție, de exemplu pentru cumpărarea de componente, transport, asamblare, aprovizionare, ambalare, asigurare, expediere către consumatorul final.

Când se percepe TVA?

Pentru întreprinderile cu sediul în UE, se percepe TVA la majoritatea vânzărilor și achizițiilor de bunuri în UE. În aceste cazuri, TVA-ul este perceput și datorat în țara din UE în care sunt consumate bunurile de către consumatorul final. În mod similar, în cazul serviciilor, TVA-ul se percepe în momentul în care serviciile respective sunt prestate în fiecare țară din UE.

Nu se percepe TVA pentru exporturile de bunuri către țări din afara UE. În aceste cazuri, TVA-ul este perceput și datorat în țara de import și nu este nevoie să declarați TVA ca exportator. Totuși, când exportați bunuri, va trebui să furnizați documente care să dovedească faptul că bunurile au fost transportate în afara UE. În acest sens, ați putea înainta către administrația fiscală o copie după o factură, un document de transport, o declarație vamală de import etc.

Va trebui să furnizați această dovadă pentru a putea beneficia de recuperarea integrală a TVA-ului deductibil plătit în tranzacțiile anterioare care au condus la export. Dacă nu furnizați documentație suficientă, este posibil să nu puteți recupera TVA-ul atunci când exportați bunuri.

Normele în materie de TVA la nivel național

Normele în materie de TVA se pot aplica în mod diferit în fiecare țară din UE. Aflați mai multe despre normele din țara în care își desfășoară activitatea întreprinderea dumneavoastră.

Depuneți online o declarație de TVA

Dacă întreprinderea dumneavoastră este înregistrată în UE, puteți depune online declarația de TVA (în majoritatea regiunilor) în următoarele țări din UE:

Deși TVA-ul se percepe peste tot în UE, fiecare țară membră își stabilește propriile cote. Puteți consulta cotele în tabelul de mai jos, dar vă recomandăm, totuși, să contactați biroul național competent în materie de TVA pentru a afla care sunt cotele actuale.

Cotele de TVA

În țările UE se aplică diferite cote de TVA. Acestea depind de produsul sau serviciul implicat în tranzacție. Există, de asemenea, cote speciale stabilite în funcție de cotele de TVA aplicate în țările UE înainte de aderarea la UE.

Cotele de TVA aplicate în țările UE

Deși TVA-ul se percepe peste tot în UE, fiecare țară își stabilește propriile cote. În tabelul de mai jos găsiți cotele aplicate în prezent. Contactați autoritatea competentă din țara dumneavoastră pentru a afla care sunt cotele de TVA actuale.

Avertisment

Acest tabel nu include cotele de TVA aplicabile unor regiuni cu statut special din UE, cum ar fi Regiunea Autonomă Azore sau Insulele Canare. Pentru detalii, consultați baza de date „Impozite în Europa en”.
Lista cotelor de TVA aplicate în țările UE
Codul de țară Statul membru Cota standard Cota redusă Cota foarte redusă Cota parking
AT Austria 20 10 / 13 - 13
BE Belgia 21 6 / 12 - 12
BG Bulgaria 20 9 - -
CY Cipru 19 5 / 9 - -
CZ Cehia 21 12 / 0 - -
DE Germania 19 7 - -
DK Danemarca 25 0 - -
EE Estonia 22 9 - -
EL Grecia 24 6 / 13 - -
ES Spania 21 10 - -
FI Finlanda 25,5 10 / 14 - -
FR Franța 20 5,5 / 10 2,1 -
HR Croația 25 5 / 13 - -
HU Ungaria 27 5 / 18 - -
IE Irlanda 23 9 / 13,5 - -
IT Italia 22 5 / 10 4 -
LT Lituania 21 5 / 9 - -
LU Luxemburg 17 8 3 14
LV Letonia 21 5 / 12 - -
MT Malta 18 5 / 7 - 12
NL Țările de Jos 21 9 - -
PL Polonia 23 5 / 8 - -
PT Portugalia 23 6 / 13 - 13
RO România 19 5 / 9 - -
SE Suedia 25 6 / 12 - -
SI Slovenia 22 5 / 9,5 - -
SK Slovacia 20 10 - -

Cota standard

Fiecare țară din UE are o cotă standard care se aplică furnizării celor mai multe bunuri și servicii. Aceasta nu poate fi mai mică de 15 %.

Cota redusă

Una sau două cote reduse se pot aplica furnizării anumitor bunuri și servicii (pe baza listei din Anexa III la Directiva TVA), dar, în majoritatea cazurilor, cotele reduse nu pot viza serviciile furnizate pe cale electronică. Cotele reduse menționate aici nu pot fi mai mici de 5 %.

Cotele speciale

Unele țări din UE au permisiunea să aplice cote speciale de TVA pentru furnizarea anumitor bunuri și servicii. Aceste cote speciale vizează țările din UE care le aplicau la 1 ianuarie 1991.

Inițial, aceste cote au fost concepute ca măsuri tranzitorii pentru o trecere mai ușoară la normele UE în materie de TVA, în momentul intrării în vigoare a pieței unice, la 1 ianuarie 1993, urmând să fie eliminate treptat.

Există 3 tipuri de cote speciale:

  • Cota foarte redusă
  • Cota zero
  • Cota parking

Cota foarte redusă

Cotele foarte reduse (mai mici de 5 %) se aplică în cazul comercializării unui număr limitat de produse și servicii, în anumite țări din UE.

Cota zero

Cota zero de aplică anumitor vânzări efectuate de unele țări din UE. Când se aplică o cotă zero, consumatorul nu trebuie să plătească TVA, dar firma dumneavoastră are totuși dreptul de a deduce TVA-ul plătit la achizițiile legate direct de vânzarea respectivă.

Cota parking (sau cota intermediară)

Cotele parking sunt aplicate de anumite țări din UE anumitor produse și servicii care nu figurează în Anexa III la Directiva TVA. Aceste țări sunt autorizate să continue aplicarea cotelor reduse în locul cotei standard, atâta timp cât cotele reduse nu sunt mai mici de 12 %.

Baza de date „Impozite în Europa”

Pentru o imagine completă asupra categoriilor legate de fiecare cotă de TVA menționată mai sus, puteți consulta baza de date „Impozite în Europa” en.

Mai multe informaţii

Pentru întreprinderi și întreprinzători
Pentru consumatori și angajați

Legislația UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Enterprise Europe Network (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Puteți utiliza instrument de găsire servicii de asistență pentru a găsi ajutorul potrivit pentru dumneavoastră.

Ultima verificare: 03/12/2024
Partajați această pagină
  翻译: