Încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală
Considerați că vi s-au încălcat drepturile de proprietate intelectuală? Există mai multe autorități pe care le puteți contacta.
Ca alternativă la o acțiune în instanță, puteți utiliza un mecanism de soluționare alternativă a litigiilor en (SAL), care poate fi mai ieftin și mai rapid.
Încălcarea drepturilor conferite de brevete
Dacă cineva utilizează, fără autorizație, un produs sau o invenție care vă aparține și este protejat(ă) prin brevet, puteți lua măsuri pentru a vă apăra drepturile. Pentru încălcări ale drepturilor conferite de brevete naționale, adresați-vă instanței naționale competente.
Contrafacerea produselor de marcă
Dacă cineva vinde un produs sub o denumire de marcă pe care o dețineți, fără să vă ceară permisiunea, sunteți victima contrafacerii.
Blocarea produselor suspecte
Considerați că anumite produse vă încalcă drepturile de proprietate intelectuală? Contactați autoritatea vamală competentă pentru a-i cere să rețină produsele respective. În acest sens, urmați instrucțiunile de pe portalul TAXUD en .
Pentru a vă proteja produsele împotriva contrafacerii, înregistrați-vă în baza de date pentru aplicarea legii a Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), care vă pune în legătură directă cu autoritățile relevante.
Dacă sunteți o companie din UE și doriți să raportați o contrafacere într-o țară din afara Uniunii, puteți utiliza Sistemul de combatere a contrafacerii prin intermediul serviciului de informații rapide (ACRIS).
Mărci comerciale din UE identice sau similare
Dacă cineva a înregistrat în UE o marcă identică sau similară cu a dumneavoastră , îi puteți cere Oficiului pentru Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene (EUIPO) să anuleze înregistrarea respectivă. Dacă înregistrarea este în curs, puteți contesta cererea de înregistrare.
Pentru a afla mai multe despre drepturile dumneavoastră și procedurile de urmat, verificați pagina EUIPO privind aplicarea drepturilor legate de mărcile înregistrate.
Încălcarea secretelor comerciale
În caz de încălcare a secretelor comerciale, puteți iniția o procedură juridică în fața unei instanțe. Rezultatul ar putea fi o hotărâre judecătorească prin care contravenientului i se va interzice să utilizeze sau să dezvăluie în continuare secretul comercial și/sau o compensație financiară.
Litigii cu privire la numele de domenii
Dacă aflați că cineva a înregistrat fraudulos un nume de domeniu pentru care dețineți drepturi de proprietate intelectuală, precum:
- una sau mai multe extensii de nivel înalt (de exemplu, .eu, .com)
- o marcă înregistrată
- un nume de marcă
iar persoana respectivă încearcă să vândă un astfel de domeniu, sunteți victima unei înregistrări abuzive („cybersquatting"). În litigiile legate de numele de domenii, puteți fie să vă adresați justiției, fie să apelați la proceduri de soluționare alternativă, precum ICANN de en es fr it pt .
Exemplu
Sofi este o antreprenoare suedeză, care importă produse alimentare asiatice în Suedia și Finlanda. Pentru a-și vinde produsele, ea a înregistrat un site denumit „orientexpress-asianfood.com". După câteva luni, Sofi a fost contactată de o companie care dorea să îi vândă numele de domeniu „orientexpress-asianfood.eu". Sofi a fost avertizată că, dacă nu cumpără acest nume de domeniu, compania îl va vinde altcuiva, ceea ce ar putea să o afecteze pentru că își va pierde o parte din clienți. Sofi consideră că este vorba despre o formă de șantaj și decide să facă reclamație la autoritățile suedeze.
Încălcarea drepturilor legate de indicațiile geografice protejate
Dacă produsul dumneavoastră, care este protejat de o indicație geografică , a fost contrafăcut sau dacă vi s-au adus la cunoștință alte cazuri de încălcare a drepturilor legate de indicațiile geografice, contactați autoritatea națională competentă en .