Întrebări şi răspunsuri - Autoritatea părintească
Sunt cetăţean belgian, iar tatăl meu s-a mutat de curând înapoi în ţara sa de origine, Luxemburg. Pot solicita ca hotărârea judecătorească privind autoritatea părintească exercitată de tatăl meu (mai exact plata pensiei alimentare) să fie recunoscută şi aplicată în Luxemburg?
DA - Oricare dintre părţile interesate poate solicita ca o hotărâre privind autoritatea părintească să fie recunoscută şi aplicată în altă ţară din UE.
Putem transfera un proces privind autoritatea părintească la o instanţă judecătorească din altă ţară a UE?
DA - Dar numai în circumstanţe excepţionale: dacă minorul are legături speciale cu acea ţară şi dacă transferul respectă interesul superior al copilului.
Am divorţat de soţia mea acum câtiva ani, în Luxemburg. Ea a primit custodia copiilor, dar nu-mi respectă dreptul de a-i vizita. Având în vedere faptul că locuiesc în Franţa, mă pot adresa instanţelor din această ţară?
NU - Autoritatea judecătorească abilitată să se ocupe de cazul dumneavoastră (divorţ/separare legală, inclusiv responsabilitatea parentală şi dreptul de vizită) este prima instanţă care a judecat cazul.
Deci va trebui să vă adresaţi instanţei din Luxemburg. Face excepţie cazul în care copiii au o legătură specială cu Franţa şi puteţi dovedi acest lucru.
Deţin, împreună cu fostul soţ, custodia copiilor. Am primit o ofertă de muncă în altă ţară din UE: am nevoie de consimţământul tatălui pentru a lua copiii cu mine?
DA - Dacă luaţi copiii cu dumneavoastră, fostul soţ se va afla într-o situaţie dificilă neputându-se ocupa de ei aşa cum prevede acordul de custodie – de fapt, din punct de vedere legal, acest lucru ar putea fi interpretat şi ca un act de răpire.
În orice caz, aţi avea nevoie de consimţământul său chiar şi dacă aţi deţine singură custodia copiilor, pentru a-i respecta dreptul la vizită.
Cu toate acestea, aţi putea solicita o modificare a acordului de custodie sau de vizită. Instanţa va accepta o astfel de modificare dacă va considera că este spre binele copiilor.